Pristagare 2019 är Jila Mossaed

Poeten Jila Mossaed tilldelas 2019 års litteraturpris till Pär Lagerkvists minne. Hon föddes i Teheran 1948, men är sedan 1986 bosatt i Sverige. 

Jila Mossaed debuterade på svenska med diktsamlingen Månen och den eviga kon (Ordfront 1997). Sedan dess har hon givit ut ett flertal diktsamlingar, senast Vad jag saknades här (Lejd 2018). På persiska har hon publicerat ett flertal diktsamlingar och två romaner. Hon är ett känt namn bland de många exiliranier som är spridda runt om i världen.

Jila Mossaed skriver sin poesi under exilens stjärna. Hon förenar det persiska med det svenska i en smärtans degel, vilket ger en klar och samtidigt ornamental diktning. Sedan 2018 är hon ledamot av Svenska Akademin på stol nr 15 som en gång tillhörde Elin Wägner.

Juryns motivering

För ett sparsmakat lyriskt författarskap som med sin omisskännliga lyskraft och sitt personliga erfarenhetsdjup har stor räckvidd i tid och rum.

Om priset

Växjö kommuns litteraturpris till Pär Lagerkvists minne instiftades 2011. Syftet med priset är att belöna ett framstående författarskap i Pär Lagerkvists anda. Pär Lagerkvistpriset är på 100 000 kronor och är ett av de större litterära priserna i landet.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 oktober 2019
Se och göra