Vistelsestipendiater 2018

Vistelsestipendiet är ett samarbete mellan Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka och Det fria ordets hus. I juryn har representanter för Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka, Växjö stadsbibliotek och Det fria ordets hus deltagit.

Matilda Södergran

Finlandssvensk litterär översättare och författare. Matilda har publicerat 5 diktsamlingar på Schildts & Söderströms förlag och översatt 3 böcker för Rámus förlag och Norstedts. Hon har också översatt lyrik till olika litterära tidskrifter som till exempel 10-TAL och Horisont. 2016-2017 gick hon den konstnärliga magisterutbildningen Litterär översättning på Akademin Valand vid Göteborgs universitet.

Mer information om Matilda Södergran översättande respektive författarskap. Länk till annan webbplats.

Eva-Teresia Lundberg

Arbetar som litterär översättare och musiker (valthorn) som spelat med många av Sveriges symfoniorkestrar och flera operahus. Studerar sedan 2015 till översättare, en utbildning som kommer att avslutas i juni 2018. Eva-Theresia har under de senaste åren även arbetat med litterär översättning vilket resulterat i bland annat tre översatta romaner (engelska-svenska), ett diktprojekt och flera noveller (ungerska-svenska). För närvarande arbetar hon med att för Svenska Pens räkning översätta noveller av den ungerska författaren Krisztina Tóth. Tóth är en författare som med kritisk blick skildrar hur de senaste årens politiska utveckling i hennes hemland påverkat människorna där.

Amanda Cardell

Arbetar med skulptur och installation samt foto och konst i det offentliga rummet, ofta med platsspecifika projekt. Amanda är verksam som konstnär i Sverige och internationellt och har ställt ut ibland annat Japan, Paris och Eskilstuna konsthall. Hon har samarbetat med musiker, koreografer och konsthantverkare. Parallellt med sin konstnärliga verksamhet arbetar hon som medicinsk sekreterare och barnrättsombud med fokus kring frågor om barnkonventionen och barns rättigheter inom vården. Under hösten 2018 ska hon göra en platsspecifik konstutställning i Uppenbarelsekyrkan i Hägersten.

Ylva Mårtens

Journalist och författare som ägnat sig mycket åt det fria ordet och yttrandefrihet när det gäller barn och ungdomar. Hon startade till exempel P1-programmet Barnen, telefonväkteriet Fråga Barnen! och bokprogrammet Barnens Romanpris. 2015 kom boken Vad säger barnen? ut och där beskriver hon erfarenheter från att intervjua barn och skildra dem på ett respektfullt. Hur man skapar tillit? Hur man förbereder en barnintervju? Hur ser man till att barnens röster lyfts fram i det offentliga samtalet? För närvarande arbetar hon i ett projekt på Backa Teater i Göteborg. Där har hon under 2017 intervjuat barn i 10-12-årsåldern och resultatet används som underlag för en pjäs. Hösten 2018 kommer hon bland annat att arbeta med ett uppdrag för Svenska Pen och Det fria ordets hus.

Kontakter

Senast uppdaterad: 5 januari 2022