Extremt mycket utan regler

25 mars – 21 maj 2022
Rebecka Bebben Andersson, Anna Nordström och Peter Larsson

Våren kommer till Växjö konsthall med grupputställningen Extrem mycket utan regler, där tre konstnärer, på helt skilda vis svärmar kring ett gemensamt arbetssätt. Anna Nordström, Peter Larsson och Rebecka Bebben Andersson skär, klipper, river, syr, filmar och limmar ihop fragment.

Collage betyder ungefär uppklistring på franska och konstnärer har använt sig av tekniken sedan många började ledsna på det klassiska måleriet i början av 1900-talet. Det var mer än hundra år sedan och ändå behåller collagetekniken fortsatt sin position som tillflyktsort, skenmanöver och fritt verksamhetsutrymme. Då som nu kan konstnärer återvända till collagets gästfria anarki.

Möjligen är det tack vare alla klipp-och-klistra-sessioner på förskolor, scrapbooking i franslampor sken, undergroundrörelser – och kanske det utklippa huvud ur Femina, som valfri tonåring under decennier placerat på någon annans aviga kropp – som collaget får fortsätta vara en fristad. För alla som vill uttrycka sig men inte känner sig hemma bland de klassiska teknikernas prestige och pekpinnar.

I tider då utrymmen för fria uttryck ödeläggs och inskränks är det också särskilt viktigt att synliggöra dem. Collagets metoder och alster flyger under radarn i en rymd där ingen bestämmer. Det är ett icke gentrifierat område, en allmänning, ett punkband och ett kojbygge i skogen. Collagen i utställningen görs (extremt mycket) utan regler, av:

Rebecka Bebben Andersson som kommer från Linköping. Bor och verkar i Stockholm och på Öland. Utbildad på Kungliga konsthögskolan, arkitektur vid KTH, scenografi vid Operahögskolan och textilkonst vid VSUP i Prag. Använder titanbladsax, gamla slitna penslar, stållinjal, intarsiasåg, brytbladkniv, brunpapper, akryl, cellulosaklister, bokbindarlim, trälim, MDF och furureglar.

Peter Larsson som kommer från Örebro. Bor och verkar i Stockholm. Utbildad vid Kungliga konsthögskolan, Emily Carr University of Art i Vancouver, i animation och expriementfilm vid Högskolan på Gotland, Diagonalakademin och i dokumentärfilm på Fellingsbro folkhögskola. Använder en vanlig samt mindre sax från Fiskars, brytbladskniv, hålslagare, dokumentförstörare, stållinjal, syrafritt Fabriano Titzianopapper, gråpapp, MDF, bokbinadarlim och Pritt originallimstift.

Anna Nordström kommer från Gävle. Bor och arbetar i Solberga, Stockholm. Utbildad på Konstfack och MICA, Baltimore. Använder textila tekniker, främst lappteknik, quilting och broderi. De traditionella tillvägagångssätten modifieras och anpassas till att beröra ämnen som arbete, status, värde och (brist på) professionalism. Materialens egenskaper och uttryck spelar en stor roll i arbetet och väljs noga. Ofta köpta på rea, ofta med bristande kvalité.

PROGRAM

25 mars kl. 17 Vernissage

för Extremt mycket utan regler med Rebecka Bebben Andersson, Anna Nordström och Peter Larsson. Bandet Facenag spelar uppochner-sovrums-punk med smak av DIY och no wave-pop som får dig att dansa och gråta.

Lördag 2 april kl. 13-15 Konstlabb – tygspill

Med utgångspunkt i utställningen hämtar vi lust och inspiration till egna collage. Vi utgår ifrån tyger och textilier av olika slag. Ingen föranmälan men kom vid utsatt tid. För dig mellan 6–12 år.

Onsdag 13 april kl. 13-15 Konstlabb – klippspill

med utgångspunkt i utställningen hämtar vi lust och inspiration till egna collage Vi utgår ifrån papper av olika slag och former. Ingen föranmälan men kom vid utsatt tid. För dig mellan 6–12 år.

Fredag 22 april kl. 19 Media Artes

Saxofon och slagverk med Jörgen Pettersson och Jonny Axelsson. Konserten arrangeras av konstmusikföreningen Media Artes.

Lördag 30 april Collageworkshop

med konstnärerna Anna Nordström, Peter Larsson och Rebecka Bebben Andersson. Håll utkik i våra sociala medier för mer information.

Lördag 14 maj kl. 12-16 Pridecollage!

Droppa in till konsthallen och bidra till vårat gemensamma flaggspel helt i collageteknik. Vid fint väder är vi ute i Teaterparken. Saxa, limma och hissa din flagga för all världens brokig- och krokighet!

Tisdag 17 maj Kulturvagnen

finns på plats under dagen utanför konsthallen och Det fria ordets hus. Håll utkik i våra sociala medier för mer information.

Lördag 21 maj kl. 15.30 Slow Fashion Experience

Från kl. 16 modevisning, mikroföreläsning och utställning av och med utgångselever från Katedralskolan.

Alla Växjö konsthalls event har fritt inträde!

Kontakter

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Övrigt

  Övrigt

  På midsommarafton och midsommardagen håller konsthallen stängt

   

  Ordinarie öppettider

  • Söndag och måndag stängt
  • Tisdag-fredag, klockan 12-18
  • Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 24 mars 2022