Kulturnatten 2019

Afro Fusion Fashion, soptunnekonsert med Mad Man Horse, Performane med Dance for plants och kulturnattsbildens utställning och mycket mera hos oss på Kulturnatten 2019 den 26 januari.

Afro Fusion Fashion

Bild: Afro Fusion Fashion

Det här händer hos oss på Kulturnatten 2019, den 26 januari. Vi har öppet mellan kl. 12.00-24.00 och bjuder som vanligt på kaffe och te. Fritt inträde under hela dagen och kvällen.

Kl. 13-15.00 - Lördagslabb

Plats: Utställningshallen
Kom hit på lördagslabb, mellan klockan 13-15 varje lördag. Med nyfikenhet undersöker vi och skapar, inspirerade av aktuell utställning. Från 6 år och uppåt, yngre barn är välkomna i vuxens sällskap. Fritt inträde, begränsat med platser.

Kl. 19.00 och 21.00 - Afro Fusion Fashion

Plats: Konstlabbet
Afro Fusion Fashion blir en kväll kring inkludering och gemenskap för att lyfta fram afrikanska kulturer och traditioner, synliggöra människor från den afrikanska kontinenten och visa en alternativ sida av Afrika. Afro Fusion Fashions ambition är att förena svensk kultur och olika afrikanska kulturer med musik, konst och mode samt att utöka kunskapsnivån kring afrikansk kultur och tradition.

Kvällen inleds med en kort introduktion kring afrikanska modekulturer då och nu, efter det modevisning på olika kollektioner från afro-svenska designers, Isabela Chiweshe från Zimbabwe, Harriet Kyolaba från Uganda, Pernilla Wiberg samt accessoarer från Västafrika, av butiken I N I Design i Göteborg. I samband med detta även en utställning med några av Afro Fusion Fashions mest spännande afrikanska klänningar.

Kl. 20.00 - Soptunnekonsert med Mad Man Horse

Plats: Växjö konsthalls soprum.
Kom och sväng loss tillsammans med dammråttorna i soprummet till Växjö konsthall. Med låt dig inte avskräckas av smutsen, på toppen av sopberget utlovas nämligen en tillputsad psychobillyfest med det stiliga bandet Mad Man Horse. Bandet har gjort sig kända för att vara hänsynslösa på scen, med ett kalas av ljuva toner och makabra texter.

Psychobilly är en musikstil som vanligtvis beskrivs som en blandning mellan 1970-talets brittiska punk och 1950-talets amerikanska rockabilly. Ofta med referenser till skräckfilmer, våld, exploitationsfilmer eller till exempel nekrofili och andra tabubelagda ämnen. Ofta i hopkokat på ett skämtsamt, lättvindigt sätt. Vi är stolta att kunna plocka fram Mad Man Horse under kulturnatten 2019, som är ett av de fåtal existerande band i Sverige inom genren idag.

Drop in - Performance: Dance for Plants

Plats: Pågående performance, utställningshallen
Behöver din ruggiga ormbunke eller alltför flitiga lisa komma bort ett tag? Konstnärsgruppen Dance for plants bjuder in till att lämna in växter för ”plant sitting”. Så som en slags florans barnvakter vårdar de plantorna under Multispecies Storytellings utställningsperiod.

Kl. 12-24.00 - Utställning: Multispecies Storytelling

Plats: Västra hallen
En utställning om mänskliga och ickemänskliga varelser i den så kallade antropocena tidsåldern. Konstnärerna utforskar relationer till mikroorganismer, invasiva arter och husdjur/bruksdjur. Alla delar de våra livsmiljöer och olika former av närhet till människan. Men hur ser vi på dem och vilka typer av gemenskaper delar vi? Finns det andra sätt att skapa tillhörighet och samvaro mellan arter än vad vi är vana vid?

Kl. 12-24.00 - Utställning: Mats Aronsson och kulturnattsbilden

Plats: Norra rummet
Mats Aronsson, målare och grafiker, välkänd för många Växjöbor, har skapat 2019 års kulturnattsbild. Kulturnattsbilden är inspirerad av ett flygfoto över Malmöfestivalen som Mats såg för några år sedan. Den är målad i akryl på duk och fångar fint det magiska myllret som alltid brukar infinna sig i vintermörkret på kulturnatten. Tema för 2019 års Kulturnatt är förnuft och känsla och det kan arrangörerna givetvis tolka på många olika sätt.

- För mig är förnuft respekt, säger Mats Aronsson. I vissa lägen genom åren önskar jag att jag lyssnat mer på förnuftet, men känslan har varit och är oerhört viktig i mitt arbete som konstnär.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 december 2018