Kronobergshalvön

Växjös största och mest välbesökta fritidsområde Kronobergshalvön ligger på cykelavstånd från centrum. Promenera, bada, cykla och njut av Växjötraktens äldsta kulturmarker.

Genom Växjö Runt-stråket tar man sig enkelt runt på Kronobergshalvön till fots eller med cykel. Vid Evedal ligger stans populäraste badplats. När isen bär är långfärdsskridskoåkning i områdets skärgård en upplevelse.  

I gamla fotspår

På halvön finns flera sevärdheter, bl a Kronobergs slottsruin där både Nils Dacke och Gustav Vasa har bott, Ångaren Thor och Ryttmästaregården. Gravfältet från Järn- och bronsåldern vid Lilla Fjäll är en av ca 90 fornlämningar som kan upplevas i södra delen av halvön.

Naturvärden

Här finns värdefull och vacker natur, bl.a. Hissös, Kronobergs och Evedalsåsens naturreservatlänk till annan webbplats. Flera promenadstigar finns anlagda i området, t ex i den vackra bokskogen på Hissö eller på rullstensåsen Växjöåsen i östra delarna. Till Musön tar man sig med flotten som väntar i vassen. Marken på Kronobergshalvön hör till Kronobergs kungsgårdlänk till annan webbplats, här kan man övernatta genom att bo på lantgård.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 oktober 2017
Se och göra