Kungen talade i Växjö: "Det är en ära att få hedra högtidsdagen med er"

Deras Majestäter Kungen och Drottningen gästade nationaldagsfirandet i Linnéparken dit minst 5000 besökare tagit sig idag. Kungen delade ut fanor till fem föreningar och höll också ett högtidstal.

Kungen inledde talet med att säga att han och Drottningen var ärade att få hedra nationaldagen tillsammans med besökarna i Linnéparken. Han talade sedan om Växjös historia, där många utvandrat och blivit nybyggare i Amerika. Han knöt samman historien med de många satsningar som görs i Växjö kommun för att integrera nya svenskar i samhället - människor som är vår tids nybyggare.

Kungen beskrev också Växjö som en av de mest framgångsrika städerna vad gäller träbyggande. Han pratade också om hur viktig skogen och träet är som tillgång i klimatarbetet.

Han avslutade med att tala om svenska flaggans betydelse och att flaggan står för gemenskap. Något som Kungen vill att alla ska känna idag och alla andra dagar.

Fem föreningar fick också motta en svensk fana från Kungen. Det var Transföreningen FPES, Växjöstudenternas förbund, Bolmsö hembygdsförening, Skåne–Smålands Järnvägsmuseiförening och Träffplats Växjö.

Efter firandet i Linnéparken åt kungaparet lunch på Residenset, innan de begav sig till Stockholm för firande på Skansen.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 juli 2017