Ny plats för Valborgsmässofirande

På Valborgsmässoafton, den 30 april, firar vi in våren med sång och musik vid Linnéparksscenen, fackeltåg och en valborgsmässoeld vid Växjösjön.

En stor majbrasa vid Växjösjön på kvällen.

Hållpunkter för firandet:

  • Linnéparken kl 20.30
  • Växjösjön kl 21.40

Den första delen av programmet med tal till våren, sång och musik hålls vid Linnéparksscenen. Tal till våren får vi av Meg Nömgård, museichef för Sagobygden. Medverkar gör också kören Blandad konfekt, Kulturama Preparandums Cheerleaders och Växjö manskör. Borgmästare Bo Frank är kvällens presentatör.
I den andra delen av programmet går vi med Växjö Scoutkårs fackeltåg och Växjöskolornas musikkår till elden vid Växjösjön.
Hela programmet , 2 MB, öppnas i nytt fönster.

Ny plats

På grund av ombyggnation i stationsområdet och omlokalisering av busstorget kan inte marschen till valborgselden ske på vanligt vis. Därför kommer den första delen av valborgsfirandet hållas vid scenen i Linnéparken istället.

Inget fyrverkeri

Sedan kommunfullmäktiges beslut om begränsning av användandet av pyrotekniska varor 2015 sker inte något fyrverkeri i samband med kommunens Valborgsmässofirande eller andra kommunala arrangemang.

Brandsäkerhet och hänsyn till smådjur

Visst är det härligt och stämningsfullt att vara ute i naturen för att fira in våren med eldar och grillning! På Värends räddningstjänsts webbsida hittar du information om regler och säkerhet kring eldning och grillning Länk till annan webbplats. såväl hemma som i skog och mark.
Tänk även på att se till att inga smådjur befinner sig i riset i god tid innan du tänder brasan. Om riset har legat på platsen ett tag kan det ha lockat till sig smådjur, till exempel igelkottar. Flytta på riset en liten bit eller lyft på riset och rör runt i det med ett tillhygge för att skrämma bort smådjur.

Tekniska förvaltningen levererar på uppdrag av Kultur- och fritidsförvaltningen riset till brasan vid Växjösjön. Riset fraktas till platsen först på Valborgsmässoafton för att undvika att djur har bosatt sig i rishögarna.

 

Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 april 2018