Växjö kommuns kulturpris går till Elisabeth Cederholm

Kultur- och fritidsnämnden i Växjö kommun beslutade vid sitt sammanträde 25 april att ge Elisabeth Cederholm årets kulturpris. Elisabeth får priset för sitt hängivna och outtröttliga arbete med att visa kvalitetsfilm i Växjö. Årets kulturstipendier går till Thea Kallhed Gadefors-Möller och Andreas Ahlm. Stipendier för ideellt arbetande föreningsledare tilldelas Ingegerd Johansson, Lammhults ridklubb och Henrik Andersson, Böksholms IF.

Kulturpriset är skapat av konstnären Lena Bergström

Växjö kommuns kulturpris 2018

Motiveringen till kulturpriset lyder:

Elisabeth Cederholm tilldelas 2018 års kulturpris för sitt hängivna och outtröttliga arbete med att visa kvalitetsfilm i Växjö. Genom Folkets bio utför Elisabeth ett ideellt heltidsarbete för att erbjuda Växjöbor ny och intressant film i Kulturhuset Palladiums biograf.
Elisabeth spelade också en avgörande roll för att i Folkets bios regi driva Kulturhuset Palladium vidare som kulturbärande arena i Växjö.

Växjö kommuns kulturpris delas ut för särskilt värdefulla insatser inom kulturområdet. Priset är en glasskulptur av Lena Bergström.

Årets kulturstipendium

Som stimulans för framtida kulturgärning delar Växjö kommun ut två kulturstipendier på vardera 25 000 kronor. Stipendierna går till unga, talangfulla och målmedvetna kulturutövare som har påbörjat någon form av högre utbildning inom sitt område. Årets kulturstipendiater är:

  • Thea Kallhed Gadefors-Möller – Thea läser en treårig bachelor på London Contemporary Dance School, och har som mål att utveckla danskulturen i Växjö och Sverige. Stipendiet ska användas till att täcka en del av utbildningskostnaden.
  • Andreas Ahlm – Andreas har en examen i studier för spelmusik vid Skövde högskola och studerar en master i filmkomposition på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Stipendiet ska användas för att investera i en studiodator, för att kunna fortsätta skriva och arbeta i projekt efter utbildningen.

Årets stipendium till ideellt arbetande föreningsledare

Stipendiet ska i första hand delas ut som uppmuntran till föreningsledare som är engagerade i ungdomsarbete i Växjö kommun. Stipendiet är på 10 000 kr vardera och ges i år till:

  • Ingegerd Johansson, Lammhults ridklubb – Ingegerd är en ”allt i allo” i Lammhults ridklubb, initiativtagare samt ansvarig för projektet ”Unga på landsbygden – framtidens ledare”. Ingegerd sätter fokus på ungdomars delaktighet, trivsel, välmående och utveckling som människor.
  • Henrik Andersson, Böksholms IF – Henrik har varit engagerad och verksam under många år inom föreningens ungdomsverksamhet och arbetar utifrån ett tydligt värdegrunds- och ungdomsperspektiv. Henriks ideella engagemang gör skillnad för den lilla föreningens överlevnad.

Utdelning av priset och stipendierna

Kulturpriset och stipendierna delas ut i samband med nationaldagsfirandet i Linnéparken den 6 juni.

 

Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 april 2018