Årets kulturpristagare och stipendiater inom kultur- och idrott utsedda

​Kultur- och fritidsnämnden i Växjö kommun uppmärksammar årligen kulturutövare och ideella ledare genom olika stipendier och priser. Nämnden beslutade vid sitt sammanträde idag att ge John Martin Bengtsson årets kulturpris. Årets kulturstipendier går till Jacob Danielsson och Isabelle Nilsson. Stipendier för ideellt arbetande föreningsledare tilldelas Tobias Foss, Dackegymnasterna, Cecilia Lindblom, Linneateatern och Klas Hedin, Sandsbro AIK.

John Martin Bengtsson är årets kulturpristagare

​Motiveringen till kulturpriset lyder:

​"John Martin Bengtsson inledde sin bana som musikalartist redan som nittonåring i den första svenska uppsättningen av Joseph & The Amazing Technicolor Dreamcoat. Sedan dess har han framträtt i ett flertal namnkunniga musikaler, nu senast som huvudrollen i Fantomen på operan på Det ny teater i Köpenhamn.

John Martin är en kraftfull och karismatisk sångare och en Växjöprofil som har turnerat flitigt i hela Sverige. Han har också under de senaste åren blivit en återkommande och uppskattad konferencier för Växjö kommuns nationaldagsfirande."

Växjö kommuns kulturpris delas ut för särskilt värdefulla insatser inom kulturområdet. Priset är en glasskulptur av Lena Bergström.

Årets kulturstipendiater

​Som stimulans för framtida kulturgärning delar Växjö kommun ut två kulturstipendier på vardera 25 000 kronor. Stipendierna går till unga, talangfulla och målmedvetna kulturutövare som har påbörjat någon form av högre utbildning inom sitt område. Årets kulturstipendiater är:

 • Jacob Danielsson, mimskådespeleri
  ​Studerar mimskådespeleri vid Stockholms dramatiska högskola och planerar vidare studier i Montreal.
 • Isabelle Nilsson, violin
  ​Studerar violin vid musikhögskolan i Malmö och planerar att studera vidare i Wien.

Årets stipendier till ideellt arbetande föreningsledare

​Stipendiet ska i första hand delas ut som uppmuntran till föreningsledare som är engagerade i ungdomsarbete i Växjö kommun. Stipendiet är på 10 000 kr vardera. Årets stipendiater är:

 • Tobias Foss, Dackegymnasterna - Ledare inom åldrarna 10-15 år
  Motivering:
  "Tobias lägger nästan all sin fritid på att träna så många av Dackes gymnaster. Det bästa med Tobias är att han alltid tror på att alla kan lyckas. När vi inte tror på oss själva tror han på oss och får oss att ta fram det lilla extra."
 • Cecilia Lindblom, Linneateatern - Ledare för åldrarna 5-99 år
  Motivering:"Cilla är en otroligt engagerad kulturarbetare som lägger ner oräkneliga, frivilliga timmar på ideellt arbete för att skapa kultur åt kommunens barn och unga och genom att ge dem möjligheten att medverka i olika teateruppsättningar."
 • Klas Hedin, Sandsbro AIK - Ledare inom åldrarna P03
  Motivering:"När Klas tog över för ett par år sedan fanns det få spelare i laget. Tack vare hans arbete har det hela tiden tillkommit nya spelare till laget, vilket är ovanligt i de här åldrarna. Klas har lagt mycket fokus på kringaktiviteter för spelarna för att skapa gemenskap."

Utdelning av priset och stipendierna

Kulturpriset, kulturstipendierna och stipendier till ideella ledare kommer att delas ut vid kommunfullmäktiges sammanträde den 11 juni i Utvandrarnas hus.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 april 2019