Nu flaggar vi för Pride

Nu vajar snart regnbågsflaggan runt om i Växjö kommun och som vanligt även utanför kommunhuset och utanför flera andra av kommunens verksamheter. Årets Pridevecka har färre evenemang där det mesta är digitalt och mycket fokus på viktiga och kreativa symbolhandlingar.

Det blir ett annorlunda Pridefirande i år med anledning av coronapandemin, och firandet består till stor del symbolhandlingar istället för traditionella evenemang. Ändringen av flaggpolicyn har därför en stor symbolisk betydelse. Kommunfullmäktige beslutade i höstas att flaggning i samband med Växjö Pride ska göras utanför kommunhuset varje år.

- Det känns självklart att även kommunhuset ska hissa regnbågsflaggan för mångfald och allas lika värde, säger Monica Skagne, kommunchef. Detta är en viktig och naturlig del i arbetet med vår värdegrund och handlar egentligen om att vi ska möta alla med respekt.

Den mångfald av kommunala programpunkter som vi är vana att se med föreläsningar, workshops och andra evenemang ser vi alltså inte i år. Men syftet med firandet - att hylla allas lika värde - är angeläget och ska genomsyra kommunens verksamheter.

De aktiviteter som genomförs i kommunala verksamheter är till stor del digitala:

Livesändning: Drag Queen Story Hour

Här har fantasin och sagan inga normer eller gränser utan världen får vara precis så olik, stor och kärleksfull som den faktiskt är. Direktsänds på Växjö biblioteks Facebooksida:
8/5 klockan 13:00 - 14:00 och 9/5 klockan 11:00 - 12:00

Regnbågsfärger med Papperian och Textilgruppen

De kommunala verksamheterna Pepperian och Textilgruppen visar sitt uttrycksfulla hantverk i regnbågsfärger under Prideveckan. Det är vävda väskor, burkar, dukar, mattor i pridefärger, broderade och tygtryckta bonader, väskor mm som visas i butiken på Klostergatan.

Färgstark bildkavalkad om allas lika värde

Bildlärare Jessica Fjordevik, Östra lugnets skola, medverkar på kommunens instagramkonto @GoVaxjo. Där ska hon och hennes elever visa upp sina alster som skapas på temat allas lika värde.

🧡🧡💛💚💙💜På Upplev Växjö hittar du fler aktiviter och evenmang som anordnas. Länk till annan webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 maj 2020