Växjö en raket bland Sveriges idrottsstäder 

Växjö gör ett jättekliv i rankingen över ”Sveriges bästa idrottsstad” som utses av SVT Sport varje år. I år hamnar Växjö på plats elva.

- Vi är fantastiskt glada över att vi som kommun kan erbjuda ett sådant stort utbud av elitidrott till våra invånare och besökare. Att vi nu hamnar så högt upp i årets ranking är ett kvitto på att Växjö är och förblir en erkänd idrottstad, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Tack vare en stark bredd med elitlag i många lagsporter och individuella framgångar i friidrott är Växjö årets raket i rankingen. SVT Sport lyfter bland annat fram Angelica Bengtssons jätteprestation i VM, och seglaren Anton Dahlbergs VM-brons och att basen för det svenska kastundret finns i Växjö under Vesteinn Hafsteinssons ledning.

- I Växjö finns möjligheten att utvecklas inom sin idrott och det är bredden som ger spetsen. Alla våra fina föreningar och anläggningar gör att vi kan få fram prestationer i elitklass. Vi är jättestolta över våra elitföreningar men vi ska inte glömma alla ledare som utbildar och utvecklar framtidens stjärnor, säger Tomas Ekelius, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Bakgrund

”Sveriges bästa idrottsstad” delas ut årligen av SVT Sport sedan 2011. Hela topplistan och vinnaren röstas fram av en jury bestående av 50 personer. 25 av jurymedlemmarna jobbar med sport inom SVT eller är specialinbjudna gäster. 25 är tittare med stor blandning köns- och åldersmässigt och geografiskt som fått söka sin juryplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 augusti 2020