Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Så blir MAT2021

Nu är det bestämt hur MAT2021 kommer se ut. MAT2021, som är ett samarbete mellan Region Kronoberg, Länsstyrelsen i Kronoberg och Växjö kommun, ska omfatta tre olika delar; En regional matrunda, en matgata i området runt Konserthuset i Växjö och en kunskaps- och seminariedel i länets kommuner.

– De tre delarna hänger ihop under samma varumärke, MAT. Det är viktigt att både matproducenter och besökare i hela vår region känner sig delaktiga och ser möjligheterna. Jag hoppas att alla kommunerna engagerar sig för att sätta maten i Kronoberg på kartan, säger Thomas Ragnarsson (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Kronoberg.

När MAT2020 inte kunde genomföras som tidigare år, genomfördes istället en matrunda under två helger i september. Där öppnade 57 lokala matproducenter upp för besökare, som kunde handla närodlat och närproducerat. Matrundan hade närmare 27 000 besök och en utvärdering visar att både besökare och producenter är nöjda.

– Jag är så glad att vi inte ställde in MAT2020 utan tänkte om och tänkte nytt. I kris föds kreativitet och så fort idén med matrunda i hela länet dök upp som ett alternativ så satte vi igång och planera matrundan tillsammans med Region Kronoberg, LRF och Växjö kommun, säger Maria Arnholm, landshövding.

– Vi är stolta över vårt årliga matevent i Växjö, som utvecklats fantastiskt under tio år. Nu ser vi att även matrundan blev succé och varför välja det ena när man kan välja båda. De båda evenemangen kombinerat med kunskapsseminarier stärker Växjö som matstad och är bra för matproducenter och konsumenter i hela länet, menar Anna Tenje (M), kommunalråd i Växjö kommun.

Syftet med evenemanget MAT

Syftet med MAT är att sprida kunskap och öka intresset för den lokala och regionala maten och matproduktionen. Den matgata som planeras runt Teatertorget och Konserthuset i Växjö ska ge möjlighet till försäljning, matupplevelser, tävlingar och event med den gemensamma nämnaren MAT. Kunskap- och seminariedelen ska följa de planer som fanns inför 2020 med seminarier i Konserthuset i kombination med seminarier i länets övriga kommuner.

För mer information och intervjuer:

Thomas Ragnarsson (M), ordförande i Region Kronobergs regionala utvecklingsnämnd, 0709-84 45 34
Maria Arnholm, landshövding, 010-223 73 99
Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö, 070-983 44 16

Mer om MAT finns på www.matsmaland.se Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 3 december 2020