Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Nya restriktioner med anledningen av pandemin – biblioteken stänger för besök

Med anledning av smittspridningen av Covid-19 har regeringen och Folkhälsomyndigheten kommit med nya restriktioner. Regeringen uppmanar kommuner att stänga all verksamhet som inte är nödvändig. Växjö kommun stänger därför nu samlingsplatser som bibliotek, fritidsgårdar, konsthallen och Det fria ordets hus för besök.

- Växjö kommun har under året redan vidtagit flera åtgärder och anpassningar av verksamheterna för att förhindra smittspridningen. Vi kommer nu även att stänga biblioteken för besök. Vi ser med oro på den ökade spridningen och jag vill uppmana alla till att fortsätta hålla i och hålla ut under ytterligare en tid. Det är tillsammans vi minskar smittspridningen, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

För att minska smittspridningen och risken för att många människor samlas på samma plats kommer Växjö Stadsbibliotek och biblioteksfilialerna att stänga för besök från och med idag den 20 december och fram till och med den 24 januari 2021. De digitala tjänsterna Länk till annan webbplats. är fortsatt öppna och du kan fortfarande kontakta biblioteken via telefon 0470-414 44 och e-post stadsbiblioteket@vaxjo.se. Pågående lån kommer att förlängas januari ut.

- Det här är naturligtvis ett oerhört tråkigt beslut att tvingas fatta men jag är samtidigt helt övertygad om att det är det enda rimliga sättet att hantera de nya restriktionerna och den ökade smittspridningen. Vi hoppas nu att rekommendationerna inte förlängs och att vi åter kan öppna upp den 25 januari, säger Jon Malmqvist (KD), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

För att minska samlingsplatser och trängsel i kommunen stänger även kommunens fritidsgårdar helt sina lokaler. Samtidigt förstärker Växjö kommun genom att verksamheten går samman med fältverksamheten som kommer att finnas i områden där ungdomar ofta rör sig.

De nya restriktionerna från regeringen. Länk till annan webbplats.

Uppdatering 2020-12-29: Med anledning av regeringens besked om att bibliotek kan hålla öppet har Växjö kommun beslutat att öppna biblioteken från 4 januari. Växjö stadsbibliotek öppnar för nödvändiga besök

Senast uppdaterad: 29 december 2020