Kafé de luxe ska driva Ekobacken i samarbete med Johan Aronsson och Studieförbundet Vuxenskolan

Restaurang, kurser och odling. Så ser planerna ut för Ekobacken framöver.

Växjö kommun gick under hösten ut med en förfrågan om det fanns intressenter som ville att ta över ansvaret för driften av Ekobacken, som är en stadsodling i centrala Växjö. En förutsättning var att verksamheten även framöver ska vara en ekologisk stadsodling med fokus på mat, möten, kunskap och rekreation.

Nu är det klart att Kafé de luxe, via Wibrovski and Partners AB, ska driva verksamheten under 2021 genom ett arrendeavtal.

- Vi är glada över vårt samarbete och ser fram emot en ny spännande utveckling av platsen. Vi vet att detta är en grön oas mitt i staden som många uppskattar. Nu kan Ekobacken fortsatt vara en plats för alla att njuta och inspireras av, säger Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden.

- Det känns bra att vi kan använda mark mitt i staden för att öka medvetenhet om lokal och säsongensbetonad matproduktion. Stadsodling är ett väldigt bra exempel på hållbar utveckling i praktiken genom bland annat ökad biologisk mångfald och social hållbarhet, säger Cheryl Jones Fur (MP), 1:a vice ordförande i tekniska nämnden.

Kafé de luxe kommer att öppna en restaurangverksamhet på Ekobacken och odla egna grönsaker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Johan Aronsson som kommer vara ansvarig för all odling.

- I början av juni slår Kafé de luxe upp portarna till Picknick de luxe. Med ett matkoncept som kommer utgå helt från vad som skördats för dagen toppat med nybakat bröd, lokala ostar och smakrika röror. Maten kommer läggas upp i en träback som man tar med sig ut på ängen och slår sig ner vid ett bord eller på en filt ute på den grönskande ängen. Backen kommer såklart kunna toppas med en karaff med lemonad, lokal pilsner eller naturvin. Det kommer även finnas möjlighet att ta en kopp kaffe från lokalt rosteri med en paj bakad på bär eller rabarber från backen, säger Samdri Vairagi, från Kafé de luxe & Villa de luxe

Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 maj 2021