Eldningsförbud i Kronobergs län

Eldningsförbud gäller i hela Kronobergs län från den 12 juni klockan 8.00 och tills vidare.

Stäng meddelande

Algblomning i Södra Bergundasjön

Växjö kommun har kontrollerat vattnet vid Södra Bergundasjön och misstänker algblomning. Tills vidare avråder därför kommunen från bad i sjön.

Vi avråder från bad speciellt för barn och hundar. Rådet gäller tills att vattnet är klart igen och de blågröna algerna inte syns. Har du badat, skölj noga med vatten och torka dig ren.

När kommunen kontrollerade sjön i tisdags upptäcktes bara pollen vid strandkanten men under onsdagen signalerade kommunens satellittjänst att algblomning kunde förekomma i Södra Bergundasjön. Troligen har det under onsdagen blåst in till strandkanten och syntes därmed först då.

Det fina vädret de senaste dagarna har lett till algblomning. Du upptäcker algblomning genom att ytvattnet grumlas och ändrar färg till olika nyanser av blågrönt eller brunt. Algerna kan vara farliga att både få i sig och få på huden – små barn och husdjur är extra känsliga. Mängden alger kan variera från dag till dag, beroende på väder och vind.

Var alltid uppmärksam på hur vattnet ser ut innan du tar ett dopp.

Mer om vad algblomning är och hur det ser ut.

På webbplatsen Badplatsen kan du hålla dig uppdaterad om de senaste vattenprovsmätningarna i Växjö kommun. Länk till annan webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 juni 2021