Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Populära MAT2021 utvecklas och får nytt format

Evenemanget MAT har i mer än ett decennium varit en mötesplats för närproducerad och hållbar mat. Med anledning av Coronapandemin är det nu bestämt att MAT2021 får ett nytt upplägg. Den regionala MAT-rundan kommer tillbaka och seminarieprogrammet blir digitalt. Dessutom blir det en ny satsning på Växjös restauranger under MAT-veckan som anordnas den 11–19 september.

En nyhet för MAT2021 är att det kommer arrangeras ett antal restaurangdagar i Växjö. Restauranger i Växjö kommun bjuds in för att skapa egna tolkningar och aktiviteter med temat lokal och hållbar mat. Växjö kommun gör den här satsningen för att branschen har haft det extra tufft under pandemin och för att involvera restaurangerna mer i evenemanget. Besökarna får möta lokala producenter och få ta del av småländska matupplevelser i en säker restaurangmiljö.

- MAT2021 blir en möjlighet till en rejäl omstart och revansch för en bransch som under pandemin fått dra ett oerhört stort lass och tvingats ta ett stort ansvar. Mat- och restaurangnäringen bidrar till nya jobb, nya besökare, tillväxt, trygghet och trivsel. De är kort sagt oerhört viktiga för matstaden Växjö, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

De planerade aktiviteterna på Teatertorget och i Växjö Konserthus tar paus i år. I dagsläget går det inte att säkerställa att restriktioner i september tillåter ett evenemang med tusentals besökare på ett område.

Tidigare år har Växjö Konserthus och det breda seminarieprogrammet varit en samlingspunkt för samtal och samverkan, både för de som arbetar med mat och för allmänheten. Med osäkerheten om hur vi kan mötas i september blir seminarieprogrammet istället digitalt under två heldagar, den 14 och 15 september.

- Maten är inte bara smak, det handlar om så mycket mer och är kopplat till flera sinnen. Därför är en viktig del av evenemanget att öka kunskapen om matens betydelse och jobba med kompetensutveckling. På MAT2021 finns det en plats för alla att uppleva matens olika sidor, bland annat genom de seminarier som vi bjuder på, säger Thomas Ragnarsson (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Kronoberg.

Matrunda med fler utställare

MAT-veckan avslutas med en regional MAT-runda som arrangerades för första gången förra året. Nu är den en ny del i evenemanget och har utvecklats vidare, bland annat med fler utställare. Dessutom kommer LRF Sydost att arrangera flera ”öppna gårdar” där besökare får uppleva lantbruk hemma hos bonden. Under den 18–19 september kommer ett 60-tal olika matföretag i länet att ha öppet och välkomna besökare.

- MAT-rundan blev en succé i fjol och det är glädjande att intresset från medverkande företag i länet har ökat i år och att vi inspirerat hela Småland och även Blekinge att ordna matrundor. I dessa speciella tider är det extra viktigt att uppmärksamma den hållbara matproduktionen i närområdet, säger landshövding Maria Arnholm.

Evenemanget kommer att genomföras på ett säkert och ansvarsfullt sätt i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner. MAT:s arbetsgrupp följer pandemins utveckling noga och är i dialog med Länsstyrelsen, Polismyndigheten och smittskyddsläkare.

Mer information om MAT finns på evenemangets webbplats. Länk till annan webbplats.

MAT finansieras av Region Kronoberg, Länsstyrelsen i Kronoberg, Växjö kommun samt Destination Småland. Destination Småland driver projektet i nära samarbete med respektive finansiär samt LRF Sydost.

Senast uppdaterad: 4 juni 2021