Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Mobilapp varnar för algblomning

Med hjälp av en app i mobilen kan du som är badsugen få veta om det finns alger i vattnet vid badplatsen där du vill bada.

Under sommaren 2021 testar Växjö kommun en ny tjänst för att med hjälp av satellit bevaka om det är algblomningar i sjöarna Helgasjön, Örken, Innaren, Växjösjön, Trummen, Norra Bergundasjön och Södra Bergundasjön.

Tjänsten heter CyanoAlert och innebär att kommunen får information från dagliga satellitbilder om när det är algblomning vid de platser kommunen har valt att bevaka. Det gäller både badplatser och platser där råvatten tas in för dricksvattenproduktion. Tjänsten kan också visa om algblomningen i sjöarna är ofarlig eller om det finns giftiga cyanobakterier (blågröna alger) i algblomningen.

- För någon vecka sedan varnade tjänsten om risk för pågående algblomning av cyanobakterier i Södra Bergundasjön. Då åkte vi ut till platsen och tog ett vattenprov. Provet visade mycket riktigt på en pågående algblomning av cyanobakterier. Tjänsten fungerar bra och det känns viktigt att vi kan göra informationen om badplatsernas status mer tillgänglig, säger Signe Noresson, sjömiljöansvarig i Växjö kommun.

Genom att ladda ner appen kan alla badsugna och hundägare se om det finns risk för algblomning vid den egna sjön. Det är också möjligt att ta kort och skicka in bilder på misstänkt algblomning och rapportera vattenfärg i appen. Rapporterad vattenfärg blir sedan synlig för andra användare.

Appen CyanoAlert finns att ladda ner gratis på Google Play.

- Vi utvärderar även möjligheten att använda satellitdata för att se hur algblomningarna utvecklas vid olika tidpunkter och under olika förhållanden i sjöarna. Satellittjänsten kan ge oss ett tydligare underlag för hur sjömiljön utvecklar sig över tid. Detta kommer förhoppningsvis bidra till ökad kunskap kring när ytterligare åtgärder behöver vidtas för att förbättra sjömiljön och därigenom minska förekomsten av algblomningar i sjösystemet, säger Signe Noresson.

Satellittjänsten är ett komplement till de vattenprovtagningar som kommunen gör i sjöarna regelbundet under badsäsongen.

Senast uppdaterad: 18 juni 2021