Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Aslı Ceren Aslan är Växjös nya fristadsförfattare

Växjö är sedan 2012 en fristad för förföljda författare och har nu, efter ett längre uppehåll på grund av pandemin, fått sin fjärde fristadsgäst – Aslı Ceren Aslan från Turkiet.

Ett foto på Aslı Ceren Aslan som har en svart och vit-randig tröja på sig. Hon har mörkt kortklippt hår och bruna ögon och hon ler.

Aslı Ceren Aslan är Växjös nya fristadsförfattare

Aslı Ceren Aslan är journalist och har arbetat som chefredaktör för en tidning som främst fokuserar på mänskliga rättigheter, kvinnors kamp gällande jämställdhetsfrågor samt HBTQ- frågor. Aslı har suttit fängslad i Turkiet i två och ett halvt år på grund av sitt journalistiska arbete. Under två år gästar Aslı Växjö som fristadsförfattare och hon påbörjar snart sina studier vid SFI (Svenska för invandrare).

- Jag fortsätter mitt journalistiska arbete här i Växjö och hoppas även kunna bygga upp ett nytt nätverk med verksamheter och organisationer som arbetar med frågor som jag brinner för. Bland annat vill jag gärna bli en aktiv del av Växjö Pride, säger Aslı Ceren Aslan.

Sedan 2012 är Växjö kommun en del av nätverket ICORN (International Network of Refuge Cities), ett globalt nätverk av städer och regioner som tar emot hotade författare och konstnärer. De personer som får fristad är på olika sätt hindrade att utöva sin verksamhet i sina hemländer på grund av yttrandefrihetsskäl.

Senast uppdaterad: 19 september 2022