Här hittar du Växjö kommun under MAT2019

Växjö kommun deltar på flera olika sätt under MAT2019. Kommunens medarbetare deltar på seminarier, i Matsvinnköket och finns i mattältet på Stortorget.

Mattältet på Stortorget 13-14 september

Växjö kommuns måltidsorganisation serverar smakprov på rätter som serveras i Växjö kommuns förskolor, skolor och omsorg och vill gärna prata om vår mat och våra måltider med besökarna. Politiker med ansvar för måltiderna finns på plats fredag klockan 16-17 och lördag 14-15. Växjö kommun bjuder också på vatten från Bergaåsen.

Matsvinnköket: Fredag 13 september klockan 11-18 och lördag 14 september klockan 10-16

För fjärde året i rad arrangeras Matsvinnköket. Förra året gick det åt sammanlagt cirka 5 ton mat under två dagar - mat som annars skulle ha slängts helt i onödan. Butikerna i Växjö skänker svinnvaror och av detta tillagar skickliga kockar, bland annat från Växjö kommun, smakfulla rätter och smakprover. Maten är gratis för besökarna men det fanns möjlighet att som ”betalning” istället skänka en slant till välgörande ändamål. 2018 samlades det in cirka 45 000 kronor. I år besöks Matsvinnköket av två kända kockar. På fredagen är tv-kocken och matskribenten Alexandra Zazzi gästkock i Matsvinnköket. Hon kommer att laga mat klockan 11-14 i köket. På lördagen besöker stjärnkonditorn och kocken Marie Skogström Matsvinnköket klockan 11- 12.

Seminarier i Växjö Konserthus:

Så här jobbar Växjö kommun för att skapa hållbara måltider för barn, elever och äldre: Fredag 13 september, klockan 14-15

Måltidsorganisationen berättar om hur man skapar kostnadseffektiva, offentliga måltider som genomsyras av hållbarhet, näringsriktighet och matglädje.

Föreläsare: Anneli Ekstedt verksamhetschef, Benjamin Blum, enhetschef och Nathalie Tallefors, kökschef på måltidsorganisationen.

Sustainable food in European Green Leaf Network cities: Fredag 13 september, klockan 11-12:30

I Växjö är det mycket intressant som sker kring mat och hållbarhet. Men hur jobbar man med lokal matproduktion, hållbar skolmat med mera i andra städer i Europa? Erfarenheter, utmaningar, lösningar och projekt ges från städer i Belgien, Irland, Holland, Portugal och Spanien.

Föreläsare: Miljötjänstepersoner från städer i Europa som, liksom Växjö, utsetts av EU till vinnare av European Green Leaf Award 2015-2019

Vad säger lagen – vad säger magen? Fredag klockan 11-12.30

Vi får ta del av den lagstiftning som styr hur hälso- och sjukvård och omsorg ska förebygga, upptäcka och behandla undernäring hos äldre. Seminariet ger kunskap och konkreta tips som underlättar och strukturerar det viktiga arbetet.

Föreläsare: Josephine Garpsäter, Senior alert och Lena Martin, Socialstyrelsen. Arrangör är Växjö kommuns omsorgsförvaltning.

Nästa steg: att förebygga och behandla undernäring i praktiken: Fredag klockan 15.30-16.30

Vi samlar ihop erfarenheter från dagens seminarier som berör undernäring hos äldre för att definiera något konkret som vi alla kan arbeta vidare med på hemmaplan. Föreläsning kommer att varvas med bikupor, grupparbeten och diskussion, och bygger på delaktighet från publiken.

Medverkar gör: Josephine Garpsäter, Senior alert och Cecilia Svanberg, leg dietist i Växjö kommuns omsorgsförvaltning

Den goda måltiden för matfriska seniorer: Lördag 14 september, klockan 10-11

När vi blir äldre förändras behovet av näring och energi, vilket är viktigt att ta hänsyn till. Vid seminariet bjuds du på inspiration till vad du själv som är 65 år eller äldre kan göra för att främja din hälsa med goda måltider.

Föreläsare: Cecilia Svanberg och Emma Nilsson, leg. dietister i omsorgsförvaltningen, Växjö kommun.

Övrigt

  • På Östrabo ekobacke är det skördefest lördag 14 september klockan 10-16.
  • Älgvägens kök och omsorgsförvaltningens dietister finns i Konserthusets foajé under lördagen.
  • Inför och i samband med MAT2019 kommer vissa gator och torg i centrum att stängas för trafik. Vilka platser det rör sig om finns på www.vaxjo.se.

Läs mer om MAT2019 och se hela programmet på MAT:s webbplats.länk till annan webbplats

Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 september 2019