Östrabo ekobacke

Östrabo ekobacke är en stadsodling som ligger på gångavstånd från Växjö centrum. Här möts människor för att njuta, inspireras och lära om odling av grönsaker, ekologisk mat och blommor.

Odlingar på Östrabo ekobacke.

2011 påbörjade Kooperativet Macken odling i en mindre del av backen. För varje år har odlingen utökats och idag fyller den ut hela sluttningen ner mot stadens centrum. Odlingsmarken har tidigare tillhört Östrabo och kyrkan men ägs idag av Växjö kommun.

För att skapa nya möjligheter att förändra och utveckla stadsodlingen samarbetar Växjö kommun sedan 2017 med Macken. Tillsammans ska parterna utveckla Östrabo ekobacke till en central plats för ekologisk stadsodling, en kreativ mötesplats som kommer alla växjöbor till nytta, samt en plats som skapar nya arbetstillfällen.

Händer i backen

Östrabo ekobacke är öppen för allmänheten årets alla dagar så varmt välkommen att gå runt bland odlingsbäddarna och njuta av årstidernas skiftningar närhelst det passar dig.

Under odlingssäsongen säljs grönsaker och blommor i gårdsbutiken som ligger i Östraboallén. Grönsaker levereras även till restauranger och butiker. Odlingen är KRAV-certifierad sedan 2015.

För försäljningen ansvarar Macken och ersättningen går till att utveckla verksamheten i backen.

Evenemang

Under vår- och sommartid samt i början av hösten bjuds det på olika evenemang, föreläsningar, guidningar med mera. Säsongens program bjuder bland annat in till stadsodlingsfestival i september och skördefest i oktober.

För mer information om Kooperativet Mackens verksamhet, besök deras webbplats http://www.macken.coop/länk till annan webbplats

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 november 2019
Se och göra