Linnés arboretum

Paviljongen i Linn+es arboretum

När 40 hektar av Teleborgsskogen skövlades i de två stormarna 2005 och 2007 väcktes idén om ett bostadsnära arboretum. Här kan man nu beskåda skogen och följa den världs- berömda botanikern Carl von Linnés intresse för såväl exotiska och främmande arter som regionala och inhemska.

Ett arboretum är en plantering av träd och buskar med syfte att studera de planterade sorterna. Linnés arboretum är ett samarbete mellan Växjö kommun och forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, där målet är att visa ett svenskt och nordiskt exempel på hur fördjupade kunskaper kan användas i praktiken. Efter arboretets 10-årsjubileum är många förvånade över hur snabbt en extraordinär skogsmiljö kan skapas. Idag är arboretet ett populärt utflyktsmål bland såväl Växjöbor som turister.

En resa från Asien till Nordamerika

Från år 2008 till 2010 planterades hela 10 000 skogsplantor med en variation på 150 olika arter. Den före detta granskogen har idag ersatts av arter från de olika världsdelarna Asien, Europa och Nordamerika där exotisk vildmark möter småländsk natur. Gör en resa till Asien och beskåda det japanska bergkörsbärets fantastiska vårblomning, möt guldazaleans doftande annons om sommar och färgchockas av den amerikanska rödekens eldröda färger på hösten. Variationsrikedomen är stor då färger och former blandas med blommor och blad.

Den härligt gula guldazalean sänder en doftande annons om sommar
Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 november 2017