Seniorlots

Växjö kommuns seniorlots är ett stöd för äldre att hitta rätt i samhället, både inom kommunens verksamheter och bland andra aktörer. Seniorlotsen vänder sig till dig som är 65 år eller äldre och bor kvar i det egna hemmet.

Seniorlotsen bjuder in till informationsträffar om matinköp på nätet

Från och med nu erbjuder seniorlotsen i Växjö kommun vägledning när det gäller att handla mat via internet. Seniorlotsen kommer informera om samtliga butiker i kommunen som erbjuder tjänsten och visar också hur man går tillväga för att beställa. Startskottet blir tre informationsträffar på temat.

De tre informationsträffarna, dit äldre och anhöriga/bekanta är inbjudna, är:

  • 8 oktober klockan 10-12 i Stadsbiblioteket, sal Luna (Information)
  • 5 november klockan 10-12 i Stadsbiblioteket, datorsal Tellus (Information + prova på)
  • 10 december klockan 10-12 i Stadsbiblioteket, datorsal Tellus (Information + prova på)

Anmälan till träffarna sker via Växjö kommuns kontaktcenter 0470-410 00 alterntivt info@vaxjo.se Det behövs inga förkunskaper och vi kommer också informera om det som behövs för att kunna handla via internet, exempel Bank-id, och en e-postadress. Även säkerhet på nätet kommer vi att informeras om.

Seniorlotsen kan användas av personer över 65 år som bor i Växjö kommun och/eller anhöriga som behöver vägledning i tjänster eller aktiviteter som kan underlätta vardagen och skapa större trygghet. Målet är att göra det lättare att hitta rätt i samhället och lotsa rätt när man inte vet vart man ska vända sig. Till exempel kan seniorlotsen förmedla information om och kontakter till:

  • Träffpunkter och aktiviteter för seniorer i kommunen som främjar hälsa och social gemenskap.
  • Föreningar som erbjuder utbildningar i att hantera en smartphone, surfplatta eller dator.
  • Hur man gör om man vill engagera sig som rastfadder eller hjälpa till med läxhjälp.
  • Hur man hittar tillgänglighetsanpassat boende - både seniorboende och trygghetsboende.
  • Vägledning för hjälp med hushållsnära tjänster som exempelvis gräsklippning och städhjälp. Läs mer om hushållsnära tjänster.
  • Vägledning för hjälp med it-support i hemmet, som till exempel hjälp med installation av dator och komma igång med smartphone. Läs mer i foldern It-support i hemmet.

Mötesplatser för seniorer

Det finns många olika mötesplatser i Växjö kommun, men de har en sak gemensamt: det sociala är i fokus.

Engagera dig och hjälp andra

Det finns många sätt att engagera sig för att hjälpa personer som behöver hjälp och trygghet. Läs om hur du kan hjälpa till genom att ge stöd till andra.

Kontakta seniorlotsen

Seniorlotstjänsten är knuten till kommunens kontaktcenter och nås via telefon, 0470-410 00 eller via e-post, info@vaxjo.se. Den som vill träffa seniorlotsen gör det lättast genom att boka en tid. Seniorlotsarna sitter i kommunhuset vid reception Björnen. De kommer också att besöka andra platser i Växjö kommun, för att vara tillgänglig för alla.

Tjänsten finansieras delvis av Familjen Kamprads stiftelse.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 september 2019
Stöd och omsorg