Mat och hållbara måltider inom äldreomsorgen

Det är Växjö kommuns måltidsorganisation som lagar maten till kommunens förskolebarn, elever och omsorgstagare, alltså till människor som är mellan ett år och dryga 100.

Växjö kommun har högt satta mål kring mat och måltider. Måltiden ska vara en positiv helhetsupplevelse, den goda måltiden ska bidra till ökat välbefinnande, god folkhälsa, bra omsorg och till goda utbildningsresultat.

Växjö kommun vill också ta sitt ansvar för att göra de offentliga måltiderna hållbara. Maten som serveras ska belasta klimatet så lite som möjligt. Måltidsorganisationen arbetar på olika sätt för hållbara måltider.

Kött och fisk väljs med omsorg

Köttet och fisken som köps och tillagas ska vara så bra som möjligt ur klimatsynpunkt. Därför väljs fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt. Köttet köps från leverantörer som kan visa att djuren behandlats bra. 97 procent av allt kött som köptes in 2017 var svenskt.

Ekologiskt och närproducerat

Måltidsorganisationen väljer så ofta som möjligt varor från ekologisk odling och djurhållning. För att undvika onödiga transporter, handlar vi så ofta vi kan mat från producenter som finns inom en 15 mils radie.

Till och med kvartal 3 2018 var 57 procent av alla måltidsorganisationens köp ekologiska och/eller närproducerade. Målet är att den siffran år 2020 ska vara 80 procent.

Mer grönt och mindre kött

Vi vill inte sluta servera kött men att dra ner på köttet minskar matens klimatpåverkan rejält. Därför används alltmer grönsaker, baljväxter och bönor i matlagningen. Dessa råvaror är rika på protein och ger stor möjlighet att skapa spännande och kreativa matsedlar.

Råvaror efter säsong och förnuft

Alla råvaror finns inte i obegränsad mängd, på nära håll, året om. Växjö kommun vill i så stor utsträckning som möjligt undvika att köpa mat som transporterats från andra sidan jordklotet, eller som odlats på onödigt energikrävande sätt. Därför är salladsbufféer och vegetariska rätter komponerade av råvaror som hör till säsongen.

Så lite svinn som möjligt

En av de viktigaste sakerna när det gäller matens klimatpåverkan är att minska svinnet. För måltidsorganisationen innebär det att inköp planeras noga och att de råvaror som köps in också används. Gästerna i matsalarna hjälper naturligtvis till genom att ta så mycket mat på tallriken som man orkar äta upp.

Mat lagad från grunden

Växjö kommun vill ha hög kvalitet på maten. Det innebär att vi har ambitionen att laga allt mer mat från grunden. Detta görs i den utsträckning det är möjligt och när det ger ett mervärde. Växjö kommun har valt att använda sig av Livsmedelsverkets definition som innebär att ”mat lagad från grunden” är mat lagad från råvaror. Med råvaror menar vi livsmedel som inte värmts upp eller tillagats i förväg. Måltidsorganisationens mätningar visar att drygt 80 procent av maten i köken är lagad från grunden.

Hemsänd mat

Du som bor hemma och har svårt att laga din egen mat, kan få en färdiglagad måltid levererad direkt hem till dig. Det kallas för matdistribution. Matdistribution är en färdiglagad huvudmåltid som levereras direkt hem till dig. Den består av ett middagsmål och en dessert. Du kan också få kvällsmat levererad samtidigt med middagsmålet.

Synpunkter

Har du några frågor eller synpunkter kring maten är du alltid välkommen att höra av dig till Växjö kommuns måltidsorganisation. Synpunkterna är en av de delar vi tittar på när vi utvecklar matsedeln. Om vi får många negativa synpunkter på en rätt tar vi bort den eller ändrar receptet. Om vi får många positiva synpunkter på en rätt ser vi till att den återkommer.

Fakta om måltidsorganisationen

Varje dag lagar måltidsorganisationen cirka 22 300 portioner mat. Det finns totalt 109 kök runt om i kommunen. Det finns tre olika slags kök:

  • 53 stycken tillagningskök - lagar mat och levererar huvudkomponent till mottagningskök och komplett måltid till serveringskök.
  • 25 stycken mottagningskök - tar emot måltidens huvudkomponent från sitt tillagningskök. Tillagar potatis, pasta, ris och sallad, samt frukost och mellanmål.
  • 27 stycken serveringskök - tar emot varm komplett måltid och sallad från sitt tillagningskök. Tillagar frukost och mellanmål.

I måltidsorganisationen arbetar 290 tillsvidareanställda som planerar måltiderna, köper in råvaror och lagar mat till barn, ungdomar och omsorgstagare. Växjö kommuns måltidsorganisation köper varje år in livsmedel för cirka 60 miljoner kronor.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 oktober 2018
Stöd och omsorg