Solgården i Gemla

I vårt arbete utgår vi från dina behov och önskemål. Vi lägger stor vikt vid att mötet mellan dig och oss blir så bra som möjligt. Våra ledord är delaktighet, tillåtande, respekt och värme.

Vårt mål är att du ska känna att du har en meningsfull dag. Vi arbetar för att du ska trivas och känna dig trygg och vill ge dig möjlighet att delta i aktiviteter utifrån dina intressen. Hjälpen utformar vi så att den stärker din förmåga att själv klara din vardag.

Så arbetar vi för att nå omsorgsnämndens mål

Vi vill ge dig god omsorg och vård, bland annat genom att vi:

  • bemöter dig med respekt
  • tar tillvara dina önskemål
  • skapar en lugn och stressfri miljö
  • arbetar flexibelt
  • är tillgängliga

Aktiviteter och träffpunkt

Du är välkommen till vår mötesplats på Solgården som erbjuder möjlighet till gemenskap och olika aktiviteter, som till exempel bingo, gymnastik och bakning. Har du förslag på något du vill göra, enskilt eller i grupp, försöker vi tillgodose det.

I stora matsalen är det underhållning ett par gånger i månaden. Om du önskar har du möjlighet att delta i gudstjänster. För dig som bor på Solgården erbjuder vi även lätt gymnastik, bingo, samvaro, bakdagar, promenader och utevistelser.

I stora matsalen dukas till fest för att fira högtider som påsk, midsommar och jul.

Hälso- och sjukvård

Hos oss arbetar utbildad och kunnig personal. Hemsjukvårdsinsatser utförs av sjuksköterskor. En del uppgifter är delegerade till undersköterskor och vårdbiträden. Vi har ett nära samarbete med arbetsterapeut, sjukgymnast och läkare.

Vårdbiträden och undersköterskor finns tillgängliga dygnet runt. Sjuksköterskorna arbetar på dagen. På natten finns tillgång till sjuksköterska i kvälls- och nattpatrullen.

Boende

Solgården ligger i en vacker och naturskön miljö i Gemla. Lokalerna är ljusa och rymliga. Här finns 29 lägenheter fördelade på tre avdelningar. En av avdelningarna har inriktning mot demensvård.

Lägenheterna består av ett rum samt rymligt badrum och ett pentry med spis och kylskåp. Lägenheternas storlek varierar mellan 35 och 42 kvadratmeter. I nära anslutning till lägenheterna finns gemensam matsal och dagrum.

Alla flyglar har stora uteplatser. Det finns även en trevlig innergård med asfalterade promenadgångar där du kan följa årstidernas växlingar.

Vi är angelägna om att du som bor på Solgården ska känna att det är ditt hem.

Hjälp och stöd

När du flyttat in till Solgården gör vi en bedömning av den hjälp du behöver. Detta gör vi tillsammans med dig och med dina närstående om du så önskar. Vid mötet medverkar enhetschef, sjuksköterska och undersköterska. Hjälpen följs upp regelbundet.

Syftet med hjälpen är att underlätta det dagliga livet och att utifrån ditt behov ge hjälp till självhjälp. Du kan få hjälp med personlig omvårdnad och serviceinsatser. Personlig omvårdnad kan vara hjälp med att sköta din personliga hygien eller att äta. Serviceinsatser innebär praktisk hjälp med att sköta hemmet.

Du får individuellt anpassad omsorg, vård och service, samt en egen kontaktperson, som ser till att dina hjälpbehov och önskemål blir tillgodosedda. Din kontaktperson har även särskilt ansvar för kontakten
med dina närstående.

Kontaktpersonen upprättar en genomförandeplan tillsammans med dig där du berättar om din bakgrund och dina intressen. Denna plan ligger sedan till grund för hur vi ska utforma den hjälp du har blivit beviljad.

På Solgården finns personal tillgänglig dygnet runt. Varje lägenhet är utrustad med ett larm som går direkt till personalen.

Måltider

Vi ser måltiden som en viktig del i vardagen. I varje flygel finns ett gemensamt kök, matsal och dagrum. I matsalen serveras frukost, middag, kvällsmat samt förmiddags- och eftermiddagskaffe. Maten lagas i Solgårdens kök. Varje dag kan du välja mellan två olika rätter.

Vi har också en stor matsal där anhöriga är välkomna att äta mat eller dricka en kopp kaffe mot en avgift.

Den stora matsalen går även bra att använda för att fira till exempel födelsedagar. Prata då i förväg med kökspersonalen. Stora matsalen är öppen kl. 08.00–17.30.

Välj särskilt boende

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 juli 2020
Stöd och omsorg