Vill du bli god man?

Om du är en person som är noggrann, har ett bra sinne för ekonomi och att leta information, då kan du bli god man.

Du som vill bli god man kan vara ung eller gammal, du kan ha vilket jobb som helst eller vara pensionär. Du måste vara över 18 år, ha en hel del livserfarenhet och du får inte själv ha en god man eller förvaltare.

Är du en person med god organisationsförmåga, van vid myndighetskontakter och ett bra sinne för ekonomi. Då kan du vara den vi söker. Som god man behövs även initiativförmåga, kunna leta efter information på ett självständigt sätt och våga fatta beslut.

För att du ska kunna hjälpa en annan människa är det viktigt att du har goda kunskaper om hur det svenska samhället fungerar samt goda kunskaper i det svenska språket. Du måste även klara av att sköta en privatekonomi och kunna redovisa den.

Du måste själv ha en ordnad ekonomi och det är också viktigt att du tar dig tid åt uppdraget.

Hur blir jag god man/förvaltare för äldre och sjuka eller god man för ensamkommande barn?

Läs aktuell broschyr längst ner på den här på sidan, god man för äldre och sjuka eller god man för ensamkommande barn, fyll sedan i formuläret nedan. Det är stor skillnad på dessa uppdrag så var noga med att anmäla dig som den god man du passar bäst för.

Överförmyndarnämnden kontrollerar därefter vilka uppgifter som finns om dig i kronofogdemyndighetens register, socialregistret och i polisens belastningsregister. Genom kontrollen ser vi om du har ordnad ekonomi och om du är lämplig som god man eller förvaltare. Om överförmyndarnämnden tycker att du skulle passa som god man kontaktar de dig och bokar tid för en intervju.

Information och aktuella nyheter kommuniceras numera via e-post och vår hemsida. Håll dig uppdaterad genom att läsa på vår hemsida. För att försäkra dig om att du får all information behöver vi ha din e-postadress. Om du ändrar eller byter adress måste du alltid meddela överförmyndarnämnden. 

Viktigt att komma ihåg att överförmyndarnämnden är en tillsynsmyndighet och därför inte kan agera som rådgivare till dig, i din roll som ställföreträdare utan i första hand avse och ge upplysningar om de regler som ställföreträdaren förväntas följa. 

OBS - för tillfället har vi inte stort behov av god man för målgruppen ensamkommande barn och kommer heller inte ordna grundutbildningar för gode män ensamkommande barn.

Tack för ditt intresse att bli god man, vi kontaktar dig för mer information!

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 juni 2018
Stöd och omsorg