Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Efterlängtat Barnahus invigdes idag

Nu är äntligen Barnahus Kronoberg invigd. Det gjordes med pompa och ståt med representanter från länets alla kommuner, Region Kronoberg, åklagar- och polismyndigheten.

Det var redan under år 2003 som diskussionen om att starta upp Barnahus i Kronobergs län kom upp på tal. Och redan då var alla inblandade eniga i frågan om ett Barnahus i länet. Efter många års väntan är nu länets Barnahus på plats och det firades med pompa och ståt i Barnahus lokaler.

– Idag är det en stor dag för barnen i Kronobergs län,  sa Carl-Gunnar Fridolfsson, åklagare på åklagarmyndigheten, när han höll sitt tal.

Barnahus är en plats där barn som misstänkts eller har utsatts för sexuella övergrepp eller våld ska kunna träffa läkare, rättsväsendet och socialtjänst under samma tak och därmed slippa bollas mellan flera olika myndigheter och tvingas bli intervjuade vid flera tillfällen och på olika platser. Istället gör man alla intervjuer och undersökningar på samma ställe, där också utredarna ska kunna ta del av varandras erfarenheter och kunskaper.

Per Sandberg, representant för länets kommuner, Charlotta Svanberg, Region Kronoberg, Carl-Gunnar Fridolfsson, åklagarmyndigheten och Patrik Oldin, polismyndigheten höll alla ett varsitt tal som en hyllning till Barnahusets verksamhet. För att ytterligare visa samarbetet och därmed viljan att arbeta för barnets bästa, knöts band ihop som en symbol för detta.

Senast uppdaterad: 18 maj 2018