Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Undersköterskeutbildning på arabiska blir väg in i yrkeslivet

Genom en undersköterskeutbildning på arabiska får nya svenskar möjlighet att snabbare ta sig ut på arbetsmarknaden. Växjös första deltagare heter Amneh Hassan och Mahmoud Khattab. De har bott i Sverige i två år och inom tre år är planen att de är färdigutbildade undersköterskor som kan få anställning i Växjö kommun.

– Den här utbildningen är en väldigt bra möjlighet för oss, säger Amneh Hassan och Mahmoud Khattab.

För en person som är ny i Sverige kan det ta 6-8 år att komma ut på arbetsmarknaden som färdig undersköterska. Anledningen är att man först ska läsa SFI (svenska för invandrare), sedan grundskolesvenska och sist vård och omsorg. Genom undersköterskeutbildningen på arabiska får deltagarna istället möjlighet att läsa vård och omsorg samtidigt som de läser svenska och de är färdiga undersköterskor efter bara tre år.

– Att individen snabbare kan ta sig in på arbetsmarknaden är en vinst för både dem och för oss. Det här känns som rätt väg att gå, säger Veronica Berg, HR-chef på Omsorgsförvaltningen i Växjö kommun.

Urval av deltagare

Utbildningen anordnas av Allbo lärcenter i Alvesta men två av platserna betalas av omsorgen i Växjö kommun. Då platserna är begränsade har det genomförts en urvalsprocess med intervjuer för att hitta rätt kandidater.

– Självklart vill vi ge den här möjligheten till två personer som har goda förutsättningar för att lyckas ta en examen, säger Veronica Berg.

Utbildningen på arabiska

De första två åren genomförs vård- och omsorgskurserna på arabiska och svenska och det sista året sker all undervisning på svenska. Utöver kurserna ingår att deltagaren läser SFI, grundskolesvenska, kurs i vårdsvenska och alla tre åren innefattar praktik inom omsorgen.

För Amneh Hassan och Mahmoud Khattab har utbildningen just startat och trots att de läser i Alvesta så kommer de att göra praktik i Växjö kommun från och med våren 2018.

– Den första kursen är psykologi och etik. Sedan läser vi en kurs medicin och anatomi innan den första praktiken, berättar de.

Senast uppdaterad: 3 mars 2022