Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

E-tillsyn via trygghetskamera tillgängligt från 4/12

Från måndagen den 4 december erbjuder Växjö kommun e-tillsyn via trygghetskamera för personer med hemtjänst. Det innebär att personalen kan ge tillsyn till omsorgstagaren utan risk för att väcka och kanske oroa den som sover.

E-tillsyn via trygghetskamera kommer även erbjudas alla nya personer som flyttar in på Evelids korttidsboende. 

Så fungerar e-tillsyn via trygghetskamera

Trygghetskameran monteras hemma hos omsorgstagaren så att sängen eller annan vald plats syns på bilden. Vid överenskommen tid aktiverar behöriga medarbetare trygghetskameran för att se att omsorgstagaren befinner dig där den ska. Kameran fungerar i totalt mörker och tillsynen tar cirka 30 sekunder. Inget bildmaterial spelas in eller sparas.

En lampa på trygghetskameran blinkar sakta, vilket indikerar att den har ström och fungerar som den ska. Omsorgstagaren kan själv se när kameran är igång, genom att lampan har ändrat hastighet och blinkar snabbare.

Om omsorgstagaren inte befinner sig där hen ska, väntar medarbetaren en stund och gör sedan en ny tillsyn. Om omsorgstagaren fortfarande inte syns i bild, om något verkar ha hänt, eller om tekniken inte fungerar kommer medarbetarna och gör ett fysiskt besök.

Trygghetskameran används bara vid överenskomna tillfällen och av behörig personal. Övrig tid är trygghetskameran avstängd och kan inte användas. Alla e-tillsyner registreras och det loggas vem som har gjort tillsynen, när den gjordes och hur länge den varade.

Taxan för trygghetskamera är densamma som för annan hemtjänst.

Senast uppdaterad: 3 mars 2022