Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Årets dietist finns i Växjö kommun

Under torsdagen utsågs Cecilia Svanberg till Årets Dietist av Dietisternas riksförbunds styrelse.

Cecilia Svanberg får hedersutmärkelsen för sin entusiasm och inkluderande arbetssätt, och för det viktiga arbete hon gör inom området nutrition och hållbara måltider i Växjö kommun, och nationellt.

Cecilia Svanberg är legitimerad dietist och arbetar i omsorgsförvaltningen med engagemang kring måltider för äldre och för personer med funktionsnedsättning.

Motiveringen lyder

"Cecilia Svanberg har ett hållbart helhetstänk kring mat och måltider och brinner för att god nutrition ska vara en självklarhet för alla, inte minst inom vård och omsorg av äldre. Hon har en positiv och inspirerande helhetssyn på de många olika perspektiv som påverkar aptit, måltidskultur och livskvalitet, och hennes arbete för förbättrade måltidsmiljöer och ökad kunskap hos personalen har fått stor betydelse inom området offentliga måltider, bland annat för att förebygga och behandla undernäring inom äldreomsorgen, och hos personer med funktionshinder.

Cecilia Svanbergs breda kompetens och ärliga entusiasm kan på ett självklart sätt få alla att förstå att mat och näring är en del av patientsäkerheten, och grundläggande för livsglädje och all typ av medicinsk och rehabiliterande behandling. Det gör henne till en viktig kunskaps- och inspirationskälla för till exempel patienter, anhöriga, vårdpersonal och beslutsfattare."

Priset delas ut till en person som bidragit till att lyfta vikten av mat, energi och näring för att främja hälsa och lindra sjukdom. Samt ökat kunskapen och medvetenheten kring kostens och matvanornas betydelse genom hela livet.

Utmärkelsen Årets dietist delades ut i samband med kongressen Hållbar nutrition för hälsa genom hela livet och årsmötet den 12 april.

Senast uppdaterad: 3 mars 2022