Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Praktik tar Mahmoud ett steg närmre målet - ett jobb som undersköterska

Den här praktiken är en väldigt bra erfarenhet för mig. Jag får testa på alla arbetsuppgifter, säger Mahmoud Khattab. Han är praktikant på Östregårdens särskilda boende i Växjö. Praktiken är en del i utbildningen till undersköterska, som läses i Alvesta och delvis på modersmålet arabiska.

Mahmoud Khattab gör praktik på Östregårdens särskilda boende

Avdelningen på Östregårdens särskilda boende består av åtta medarbetare. Mahmoud blir en extra resurs då han, efter fyra veckor, arbetar bra på egen hand. Arbetsuppgifterna består av att hjälpa omsorgstagaren i det dagliga livet, genom att klä på sig, ställa fram frukost och hjälpa till att äta, bädda sängen och duscha.

Imad låter mig göra saker på egen hand, men bevakar mig hela tiden och finns som stöd, berättar Mahmoud.

Imad Rashid är Mahmouds handledare, en 23-årig ordinarie anställd på Östregården. Att just Imad har fått bli handledare kan ha att göra med deras gemensamma språk, arabiska.

Imad lär mig språket inom vård och omsorg. Jag lär mig nya ord varje dag", säger Mahmoud.

Varje morgon går vi igenom nya ord som vi använder i jobbet. Det underlättar att kunna använda lite arabiska för att förklara vad orden betyder, berättar Imad.

Mahmoud trivs bra på Östregården.

Jag har varit här i fyra veckor och de behandlar mig redan som en i familjen. Både medarbetarna och omsorgstagarna accepterar mig och verkar tycka om mig, säger han.

Imad bekräftar:

Mahmoud är väldigt intresserad av att lära sig. Han tar i och gör ett bra jobb.

Utbildningen delvis på arabiska

Utbildningen till undersköterska startade under hösten 2017 och hittills har de läst kurserna etik och människans livsvillkor, psykologi, hälsopedagogik och vård och omsorg 1. Samtidigt läser deltagarna svenska på SFI (svenska för nybörjare), en kurs som fortsätter under praktiken.

Jag läser SFI på måndagar, även under praktiktiden, säger Mahmoud, som också pratar bra engelska.

För en person som är ny i Sverige kan det ta 6-8 år att komma ut på arbetsmarknaden som färdig undersköterska. Anledningen är att man först ska läsa SFI, sedan grundskolesvenska och sist vård och omsorg. Genom en undersköterskeutbildning där man lär sig svenska parallellt och integrerat med utbildningen får deltagarna istället möjlighet att bli färdiga undersköterskor efter bara tre år.

Vill jobba inom omsorgen

Man får ha tålamod med omsorgstagarna. Vissa är lite förvirrade och jag kan få frågan 40 gånger på en dag om jag är läkare, säger Mahmoud och skrattar.

I själva verket jobbade han inom omsorgen även i sitt hemland Syrien. I Sverige behöver han förbättra sin svenska och läsa till omsorgskurser som är anpassade för det svenska samhället innan han kan få en anställning som undersköterska.

Jag vill gärna jobba som undersköterska efter utbildningen. Jag trivs bra på särskilt boende och kommer söka mig till ett sådant. Kanske hit, säger Mahmoud.

För Mahmoud är praktiken ett väldigt bra sätt att förbereda sig för en riktig anställning inom omsorgen i framtiden. Vi försöker lära honom så mycket som möjligt, avslutar Imad.

Senast uppdaterad: 2 maj 2018