Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Använd skatteåterbäringen smart

Kommer du att få tillbaka på skatten? Vet du redan vad du ska använda pengarna till? Oavsett om du får tillbaka mycket eller lite pengar är det klokt att fundera på hur pengarna ska hanteras. Budget- och skuldrådgivarna ger sina bästa tips.

Betala av dyra skulder

Skulder med höga räntor kostar dig mycket i rena lånekostnader varje månad. Ofta räcker det med ganska
blygsamma extra avbetalningar för att minska månadskostnaderna väsentligt. Här kan din skatteåterbäring komma in i bilden. Gör en extra inbetalning för att minska kapitalskulden och på så sätt få lägre månadskostnader.

Bygg upp bufferten

Om du idag inte har någon större ekonomisk buffert eller inte har några sparade pengar över huvud taget, bör du se till att skaffa en ekonomisk trygghet. Om du har sparade pengar kan du till exempel minska risken för att tvingas ta snabblån eller liknande.

Spara extra till pensionen

Oavsett hur lång tid du har kvar till pensionen kan det vara klokt att sätta av lite extra. Använd hela eller delar av de pengar du får tillbaka på skatten för ett sparande på lång sikt. Om du behöver hjälp kan du till exempel kontakta din bank.

Spara på lång sikt till barnen

Om du har barn kan du fundera på att lägga undan en del av skatteåterbäringen för sparande till barnen på lång sikt. Även en mindre summa kan växa över tid och bli ett välkommet tillskott när barnen så småningom ska
stå på egna ben.

Mer information

Budget- och skuldrådgivarna kan hjälpa dig med konkreta råd om din ekonomi. De kan även hjälpa dig att göra en budget så att du kan klara av dina skulder.

Senast uppdaterad: 3 mars 2022