​Växjö kommun satsar på timbalkost som formas som ordinarie mat

Alltfler äldre inom omsorgen i Växjö kommun erbjuds nu timbalkost som är formgiven. Det innebär att maten konsistensanpassas och formas så att den helt ser ut som den ordinarie maträtten.

- Vi äter 70 procent med ögat och därför är inte bara smaken viktig, utan även utseendet spelar en stor och viktig roll för hur vi upplever matens smak, säger Sofia Herbertsson, enhetschef måltidsorganisationen i Växjö kommun.

Från och med 1 juni är det köket på Älgvägen som lagar samtliga timbaler till de äldre som har denna kost i kommunen. Köket på Älgvägen har nu fått förfrågningar från andra kommuner i Sverige som vill att medarbetare ska komma och utbilda deras kockar. Först ut är Kävlinge, dit två kockar från Växjö kommun åker 15 maj.

Timbalkost innebär mat för personer med tugg- och sväljsvårigheter. Cirka 150 personer i Växjö kommun får timbalkost och en majoritet får redan idag maten konsistensanpassad och formad så att den ser ut som den ordinarie maträtten. Tidigare köpte Växjö kommun färdig timbalkost och de olika maträtterna hade då oftast samma form, oberoende av vad det var för rätt.

- Det här nya sättet att jobba innebär att det tar lite längre tid att göra timbalerna men det blir inte dyrare eftersom vi kan använda befintliga råvaror på ett mycket mer effektivt sätt och slipper köpa in färdig timbalkost. Men framför allt får vi högre kvalité och förhoppningsvis en nöjdare matgäst, säger Sofia Herbertsson.

Timbalkost, formgiven på Älgvägen.

Klyftpotatis, kyckling och sparris som formgiven timbalkost. Foto: Sofia Herbertsson, Växjö kommun

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 maj 2019