Digitalt nyckelsystem för säkrare och tryggare service inom hemvården

För att förbättra vår service och säkerhet kommer Växjö kommun att byta system för nyckelhantering i våra hemvårdsområden. Ca 2 500 omsorgstagare kommer att få en digital låscylinder monterad vid sina bostäder.

– Det här kommer att öka tryggheten hos omsorgstagarna. De vet att hemtjänsten bara kommer in i deras hem på de tider som är bestämt, säger Ulf Hedin, omsorgsnämndens ordförande.

De nya låsen kommer löpande att installeras inom alla hemvårdsområden med start i november inom Hov hemvård. Målet är att alla lås är på utbytta under första kvartalet 2020. Nyckelsystemet innebär att hemvårdspersonalen kommer att använda en digital nyckel för att komma in till de som har hemtjänstinsatser och/eller trygghetslarm. Nyckeln styrs utifrån de inbokade hemtjänstbesöken och fungerar inte övrig tid.

Installationen innebär ingen kostnad för omsorgstagarna. Beslut om investeringen fattades av omsorgsnämnden den 22 maj 2019. Kostnaden är cirka en miljon kronor per år vilket är samma kostnad som de analoga låsen kostar idag.

För mer information

Ulf Hedin (M), ordförande omsorgsnämnden, 0470-436 68
Anna Zelvin (KD), 1 vice ordförande omsorgsnämnden, 0470-418 54
Maria Rickardsson, tillförordnad omsorgschef hemvård, 0470-432 18

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 januari 2020