​Fler rätter att välja på för de som får mat hemlevererad

Kommunstyrelsen i Växjö har beslutat om två förändringar för personer som har matdistribution, det vill säga de som får måltider levererade hem från kommunens måltidsorganisation. Förändringen görs för öka nöjdheten, minska arbetet kring specialkost och minska matsvinnet.

Hittills har den som har matdistribution haft två olika maträtter att välja mellan till lunch och middag. Vegetariskt alternativ har erbjudits som specialkost. Till lunchen har en dessert alltid ingått. Beslutet som börjar gälla i höst innebär:

  • Det kommer finnas fem olika maträtter att välja mellan, varav en vegetarisk. Om personen har behov av både lunch och kvällsmat väljs två av de fem maträtterna.
  • Den enskilde kan välja mellan att få dessert, förrätt eller råkostsallad till sin lunch.

- Det är tydligt att nöjdheten ökar när det finns fler rätter att välja bland och när det som idag är specialkost istället finns som ett helt naturligt alternativ. Det bedöms inte innebära något merjobb för våra medarbetare att arbeta såhär, eftersom vi redan idag tillagar samtliga rätter. Det bedöms inte heller öka våra kostnader, säger Eva Johansson (C), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens organisations- och personalutskott, KSOP.

Beslutet tas efter att flera olika projekt och utvärderingar genomförts bland de med matdistribution. Här har måltidsorganisationen sett vilka önskemål som finns och vilka som är genomförbara.

- Det känns jättebra att kunna göra den här förändringen och möta upp mottagarnas behov. Bland annat har vi sett att långt ifrån alla vill ha dessert. Det gäller inte minst människor med diabetes som ofta vill ha en förrätt istället för diabetesanpassad efterrätt. Det är en jättebra synpunkt och genom att vi nu ändrar på det, kommer vi också se ett minskat matsvinn, säger Sofia Herbertsson, enhetschef på måltidsorganisationen i Växjö kommun.

Om matdistribution:

Ungefär 600 omsorgstagare har i dagsläget den beviljade insatsen matdistribution. Av dessa har ca 60 procent valt att få mat varje dag och resterande varannan dag. Det innebär att det varje dag skickas ungefär 470 lunchportioner och 50 kvällsmatsportioner från Älgvägens kök till dessa hemmaboende omsorgstagare.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 maj 2020