Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Samlad missbruksvård ger flera positiva effekter

Kampagården förbereds som ett samlat boende för Novus inom missbruksvården. Samtidigt gör Novus en ansökan till inspektionen för vård och omsorg (IVO) om att bli hem för vård och boende (HVB). Höjd kvalitet och bättre resursutnyttjande förväntas.

- Vi genomför en genomgripande reform av missbruksvården. Att samla boendeinsatserna till en ny plats och samtidigt kvalitetssäkra med HVB-status från den statliga tillsynsmyndigheten höjer kvaliteten för Växjöbor i behov av missbruksvård, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd och ordförande nämnden för arbete och välfärd.

Kampagården har tidigare varit HVB för ensamkommande barn och ungdomar. De två boningshusen på fastigheten har redan en grundutrustning och planlösning som med mindre förändringar väl kommer att uppfylla de krav om individ- och behovsanpassad missbruksvård som IVO ställer på ett HVB.

- Genom att vi samlar boendet på en plats får vi en bättre möjlighet att möta individernas behov samt bedriva en kvalitativ och effektiv vård, säger Rizana Mustedanagic, avdelningschef vuxna.

Omställningen av boenden inom missbruksvården är en del av nämnden för arbete och välfärds plan för hållbar välfärd och ekonomi, Balans -22. Flytten till Kampagården innebär höjd kvalitet och förbättrar resursutnyttjandet; kostnaderna förväntas minska med 3,5 miljoner kronor per år genom förändrat arbetssätt, sammanslagning av boenden och nya lokaler.

- Med Novus HVB på Kampagården tar vi tillvara skattebetalarnas pengar bättre än tidigare. Omställningen är ett tydligt exempel på hur vi kan kombinera höjd kvalitet med sänkta kostnader när vi genomför väl förberedda reformer, säger Oliver Rosengren (M).

För mer information och intervjuer

Oliver Rosengren (M), kommunalråd och ordförande nämnden för arbete och välfärd, 072-300 55 77

Rizana Mustedanagic, avdelningschef avdelning vuxna, 0470-435 19

Senast uppdaterad: 2 mars 2022