Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Förebygg för fallolyckor

Fallolyckor i hemmet är vanligt, men det finns mycket du kan göra för att minska risken för fall och för att minska risken för skador om olyckan är framme.

Se över ditt hem

Det kan finnas risker i din hemmiljö. Ta kontakt med Växjö kommun för ett gratis förebyggande hembesök där vi tillsammans går igenom fallförebyggande åtgärder och ser över brandsäkerhet. Tjänsten erbjuds alla kommuninvånare som är 67 år och äldre. Ring 0470- 410 00 för mer information och för att boka en tid.

Förebyggande hembesök

En aktiv livsstil och regelbunden motion

Genom att aktivt och regelbundet röra på dig kan du bibehålla rörlighet, balans och styrka. Ett bra tips är att gå dagliga promenader. Det finns även träningsfilmer för hemmaträning där Växjö kommuns fysioterapeuter guidar dig igenom olika träningsprogram anpassade för dig som är lite äldre.

Träningsfilmer för att träna hemma

Tänk på att äta tillräckligt och näringsrikt

För att vara frisk och orka med att träna och behålla styrka, funktion och självständighet är det viktigt att äta tillräckligt mycket näringsrik mat. När du är äldre behöver särskilt ha koll på att du får i dig tillräckligt med vätska, proteiner och D-vitaminer.

Recept, film och annan nyttig information om bra mat för seniorer

Håll koll på dina mediciner

Med stigande ålder ökar känsligheten för biverkningar av mediciner. Det är också många äldre som äter flera olika mediciner och då finns risken att de inte fungerar så bra tillsammans. Var observant på eventuella biverkningar och ta kontakt med din vårdcentral vid frågor.

Balansera mera – fallpreventionsveckan

Under vecka 40 uppmärksammar vi fallpreventionsveckan. Enligt Socialstyrelsen är fallolyckor den olyckstyp som orsakar flest dödsfall, flest antal inläggningar på sjukhus och flest antal besök på akutmottagningar och det förebyggande arbetet är därför väldigt viktigt. Balans- och styrketräning tillsammans med näringsriktig kost, kunskap om mediciner och ett säkert hem kan förebygga fallolyckor.

Kampanjen Balansera mera på Socialstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 25 september 2020