Historisk dag när de första omsorgstagarna i länet vaccinerades

Idag 27 december fick 22 omsorgstagare i Växjö kommun sin första dos vaccin mot covid-19. Det var omsorgstagare på det särskilda boendet Birkagården i Växjö kommun som blev först ut i Kronobergs län, då de fick sin första spruta av medarbetare på kommunens omsorgsförvaltning.

Bild på när Agne Johansson, 95 år blir först att vaccineras mot covid-19 i länet.

Agne Johansson, 95 år, först att vaccineras i länet.

-Det känns jättebra att vi nu är igång och att våra mest utsatta grupper kan skyddas. Vaccineringen idag har gått bra och jag är stolt över alla medarbetare här som gjort det möjligt för oss att starta idag, säger Ewa Ekman, förvaltningschef omsorgsförvaltningen i Växjö kommun.

Det är Pfizers vaccin som nu kommit till Region Kronoberg. I nuläget finns 200 doser i länet och 100 av dessa används i Växjö. Först ut att få vaccin är omsorgstagare på kommunernas särskilda boenden för äldre, därefter medarbetare inom äldreomsorgen och personer med hemtjänst och hemsjukvård. Vaccin kommer innan sommaren erbjudas till alla invånare men de mest utsatta är prioriterade enligt Folkhälsomyndighetens direktiv. Vaccineringen kostar ingenting för den enskilde. Den andra dosen vaccin ska tas tre till fyra veckor efter den första.

-Det känns bra att vi redan idag kunde starta vaccineringen. Även om det idag är ett litet antal doser, kommer det inom kort större antal. Det är viktigt att vi nu vaccinerar så många som möjligt så fort som möjligt, både för patienterna, sjukvården och samhället, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

-Det här är en historisk dag. Det har varit en tuff tid för de äldre och för medarbetarna på omsorgsförvaltningen och jag är väldigt glad att det vi planerat för nu blir verklighet. Men vi måste alla vara med medvetna om att vaccineringen kommer ske stegvis under många månader och att det är ytterst viktigt att alla fortsätter ta ansvar och följer rådande rekommendationer under en lång tid framåt, säger Ulf Hedin (M), ordförande i omsorgsnämnden i Växjö kommun.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 januari 2021