Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Fem tips för att klara av värmen

En värmebölja kan vara jobbigt för de flesta, men äldre, kroniskt sjuka eller personer med en funktionsnedsättning är särskilt utsatta. Växjö kommuns medicinskt ansvariga sjuksköterska ger här fem tips för hur du ska klara av värmeböljan.

1. Håll nere temperaturen inomhus

Var gärna ute, men håll dig då i skuggan! Försök skapa en sval miljö inomhus genom att använda dig av markiser, gardiner och persienner. Vistas i bostadens svalaste plats. Om det är möjligt, sänk temperaturen inomhus. Risken för hälsoproblem på grund av värme ökar om det är över 26 grader eller mer, minst tre dagar i följd. Om du behöver vädra, gör det på natten när det är som svalast.

2. Drick mycket vatten

Vänta inte på att du ska bli törstig, utan se till att dricka regelbundet. Undvik helst stora mängder söta drycker och alkohol. Ät gärna vätskerika grönsaker och frukter.

3. Svalka dig

Ett svalkande dopp kanske inte är möjligt. Då kan en kall dusch, en svalkande handduk i nacken eller ett kallt fotbad vara ett alternativ. Ha löst sittande kläder, det är också svalkande.

4. Se till att vila

Minska den fysiska aktiviteten under dygnets varmaste timmar.

5. Var uppmärksam på tecken på värmepåverkan

Om du har förhöjd kroppstemperatur, puls och andning kan det tillsammans med yrsel och onormal trötthet vara tecken på att du är påverkad av värmen. Muntorrhet och minskade urinmängder kan vara tecken på vätskebrist. Ta kontakt med sjukvården för råd om du upplever något eller några av dessa tecken.

Senast uppdaterad: 14 juli 2021