Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Äppelkaka och tårta på offentliga måltidens dag

Alla omsorgstagare, barn och elever bjuds på äppelkaka som dessert efter lunchen och på särskilda boenden blir det tårta till eftermiddagskaffet när Växjö kommun firar offentliga måltidens dag.

Växjö kommuns måltidsorganisation uppmärksammar den offentliga måltidens dag som firas idag den 21 oktober. Dagen har instiftats av Måltidsakademien och infaller alltid tredje torsdagen i oktober.

- Vi vill lyfta den offentliga måltiden eftersom den är så viktig del i barns, ungdomars och äldres vardag. Skolmaten ger grundläggande och hälsosamma matvanor för hela livet både ur ett hälso- och miljöperspektiv. Inom äldreomsorgen är måltiden ett bra tillfälle till gemenskap och maten kan locka fram minnen, säger kommunalrådet Andreas Olsson (C), som är politiskt ansvarig för måltidsfrågorna.

Med inspiration från skördemånaden oktober bjuds alla omsorgstagare, barn och elever på äppelkaka bakad av svenska äpplen. Dagen till ära blir det också tårta till eftermiddagskaffet inom alla särskilda boenden.

Under måltidens dag kommer Anneli Ekstedt, verksamhetschef för måltidsorganisationen, att vara i Braås för att möta medarbetare och prata om maten med både omsorgstagare på Sjölidens särskilda boende och eleverna i Braås skola. Hon kommer också hjälpa till i köket och servera under dagen.

- Måltidsorganisations verksamhet engagerar och berör många genom livets alla åldrar. Maten ska passa både ettåringar och hundraåringar. Vi har även många matgäster som behöver specialkost och anpassning av måltider. Jag ser fram emot att träffa våra matgäster och lyssna på deras tankar om maten och måltidssituationen, säger Anneli Ekstedt.

Fakta om måltider och livsmedel i Växjö kommun

Växjö kommuns måltidsorganisation har 290 medarbetare i 105 kök på förskolor, skolor och äldreboenden, av dessa är 44 tillagningskök, 36 mottagningskök och 25 serveringskök. Varje dag tillagas cirka 25 000 måltider i förskola, skola och omsorg. Måltidsorganisationen har tillagning av mat 365 dagar om året.

  • 54 procent av livsmedel som serveras är ekologiska
  • 42 procent av livsmedel som serveras är svenska
  • 99 procent av köttet som serveras har svenskt ursprung
Senast uppdaterad: 28 februari 2022