Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

En femteplats och en sjundeplats när White Guide delade ut priser

Växjö kommun placerade sig på sjunde plats i tävlingen om Årets hållbara skolmatskommun. Köket på Älgvägen kom femma i White Guide Seniors kategori Special Foods.

White Guide Junior/Senior har under året testat drygt 250 förskolor, skolor och seniorboenden för att sedan nominera kommuner och kök i de olika kategorierna. Växjö kommun nominerades i år i två kategorier och kvällen 3 november var det prisutdelning i Helsingborg.

- Vi är mycket glada att vår mat i Växjö kommun uppmärksammas under White Guide Junior och Senior. Personalen som arbetar med konsistensanpassand kost ligger i framkant i Sverige. De sätter guldkant på vardagen för de kommuninvånare som är behov av timbalkost genom att få de får en unik matupplevelse varje dag. Att vår hållbara skolmat uppmärksammas är ett kvitto på att vårt långsiktiga arbete med Hållbara Växjö 2030 ger resultat och fortsätter sätta Växjö kommun i förarsätet i miljö och klimatfrågor, säger Andreas Olsson (C), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens organisations- och personalutskott.

Priset Årets hållbara skolmatskommun går till en kommun som är duktig på hållbarhet över hela skolmatskedjan och har utgångspunkt i fyra områden: Klimat, schysst mat, matsvinn och att öka kunskapen om hållbar mat. Totalt var 10 kommuner nominerade och för Växjö kommun blev det en sjunde plats.

I kategorin Special Foods var det fem nominerade kök. Detta pris går till kök som tillagar konsistensanpassad mat för personer med tugg- och sväljsvårigheter.

-Vi är stolta över att ha varit nominerade till båda dessa utmärkelser, även om vi inte vann denna gång är det ändå ett kvitto på att vårt arbete med att skapa framtidens hållbara skolmåltider och utveckla maten för omsorgstagare med särskilda behov är framgångsrikt, säger Anneli Ekstedt, verksamhetschef för kommunens måltidsorganisation.

Om tävlingen

Syftet med White Guide Junior och White Guide Senior är att lyfta fram allt det goda som görs på förskolor, skolor och seniorboenden runt om i Sverige. Totalt är drygt 250 förskolor, skolor och särskilda boenden testade under det senaste året. Juryn har bedömt smak och näring, men också måltidsmiljö, service, individfokus, samarbete och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen.

På White Guides webbplats kan man läsa mer om årets tävling och vinnare. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 4 november 2021