Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Anna Philpsson på hedrande pallplats i tävlingen Arla Guldko 2021

Anna Philipsson, dietkock i köket på Älgvägen, kom på en hedrande pallplats vid tävlingen Arla Guldko som brukar kallas matbranschens Oscarsgala.

Hon blev nominerad till priset Årets guldstjärna för sitt arbete med att göra formgiven timbalkost som är särskilt anpassad för personer med tugg- och sväljsvårigheter. Genom att skapa timbalkost, som ser ut och smakar som vanlig mat, kan den som har svårt att tugga och svälja uppleva matglädje trots svårigheterna.

- Jag är imponerad över det engagemang och den utvecklingsvilja som Anna visar och de insatser som måltidsorganisationen gör för att skapa matglädje och servera god och näringsriktig mat, säger Andreas Olsson (C), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens organisations- och personalutskott.

Våren 2019 började Älgvägens kök i Växjö laga egna näringstäta timbaler som formades och konsistensanpassades efter ursprungsråvarorna. Anna är en av de drivande krafterna bakom utvecklingen där timbalerna tillagas från grunden enligt framtagna smakmallar. Varje dag tillagas cirka 150 portioner med timbalkost.

- Detta är ett av de mest prestigefyllda priserna i måltidssverige. Vi är oerhört stolta och glada över att Anna varit en tre finalister. Anna gör ett fantastiskt jobb och förtjänar verkligen all uppmärksamhet, säger Anneli Ekstedt, verksamhetschef för kommunens måltidsorganisation.

Vinnare blev Åsa Kluck, kostchef i Älvdalens kommun, och Mathilda Strand, kommundietist i Falun kommun.

Om Arla Guldko

Arla Guldko startade år 2000 som ett initiativ för att hylla vardagshjältar i den offentliga måltiden. Årets Guldstjärna är den eller de som genom nytänkande, mod, handlingskraft eller opinionsbildning inspirerar, eller skapar bättre förutsättningar för våra offentliga kök. Genom sitt engagemang bidrar Årets Guldstjärna till att göra världen lite bättre och Sverige mycket godare.

Senast uppdaterad: 28 februari 2022