Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Växjö kommun skänker utrustning och sanitetsartiklar för 210 000 kronor till krigets offer

Växjö kommun erbjöd tidigare i år stöd till sina vänorter som på olika sätt drabbas av kriget i Ukraina. En av dessa vänorter är Kaunas i Litauen, som efter brevet efterfrågat hjälp, som de i sin tur kommer skicka vidare till sina vänorter Lutsk, Lviv och Charkiv.

Det Kaunas efterfrågat är blöjor och andra sanitetsartiklar, samt medicinsk utrustning som till exempel förband. Dessa artiklar råder det stor brist på i Ukraina och finns heller inte längre att få tag på i Litauen.

Idag beslutade kommunstyrelsen att skicka en hjälpsändning med blöjor, barnmat, tvål, tandkräm, sårvårdsutrustning och annat sjukvårdsmaterial till ett värde av cirka 20 000 Euro (210 000 kronor) till Kaunas för vidare transport till Lutsk, Lviv och Charkov.

- Det känns väldigt bra att använda vänortsarbetet på detta sätt. Vi gör en insats utifrån ett behov som Kaunas ser på nära håll, och som vi vet når de drabbade i Ukraina, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

En gåva som symboliserar hjälpsändningen, överlämnas i samband med Växjös kommuns besök i Kaunas 21 maj.

- Det här gör besöket än mer angeläget. Kaunas har ett stort och nära engagemang i Ukraina och de akuta humanitära behov som finns. Det ska bli intressant att under besöket även få ta del av deras bild och deras hjälparbete, säger Malin Lauber (S), vice ordförande i kommunstyrelsen, som är en av de som åker till Kaunas.

Besöket i Kaunas är planerat sedan tidigare och görs för att uppmärksamma att Kaunas är Europeisk kulturhuvudstad 2022. 21 maj invigs del två av kulturhuvudstadsåret och en del i programmet är en konsert med Musica Vitae och Sagobygden, där musik varvas med sägner som berättas. Från Växjö kommun deltar förutom Malin Lauber (S), fyra medarbetare från kultur- och fritidsförvaltningen och kommunledningsförvaltningen.

Senast uppdaterad: 17 maj 2022