Växjö kommun anmäler händelser till IVO

Växjö kommun har gjort en utredning om avvikelser som handlar om fyra olika händelser på ett särskilt boende i kommunen. Det handlar om brister i utförande av insatser och brister i bemötande. Händelserna är så pass allvarliga att de anmäls till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Det är tre semestervikarier som lyft till sin enhetschef om hur de har blivit bemötta av två ordinarie medarbetare under semesterperioden. I samband med det kom det även fram att fem omsorgstagare på det särskilda boendet blivit illa bemötta av samma medarbetare. En av omsorgstagarna har därför valt att flytta till en annan avdelning på grund av bemötandet och brister i omsorgen.

- Det är allvarliga brister som har kommit fram i utredningen som vi tar på största allvar. Jag vill ändå passa på att lyfta fram dessa tre semestervikarier som säger ifrån och står upp för vår värdegrund och en god omsorg, säger Annelie Kjellström, förvaltningschef för omsorgsförvaltningen i Växjö kommun.

Utredningen bygger bland annat på intervjuer med semestervikarier, de aktuella ordinarie medarbetarna, enhetschef och de fem drabbade omsorgstagarna. I intervjuerna har det kommit fram att oroliga omsorgstagare blivit bemötta på ett bryskt sätt, utan hänsyn till deras behov och integritet och att ordinarie medarbetare har uttalat sig rasistiskt och nedlåtande om sommarvikarier.

Händelserna berör omsorgstagare med stort behov av stöd och hjälp med personlig omvårdnad och bostadens skötsel och i två fall är det omsorgstagare med en demensdiagnos.

- Att möta omsorgstagarna med respekt och omtanke är grunden i vår profession. Därför har vi också inlett en arbetsrättslig utredning med de aktuella medarbetarna, säger Mathilda Eriksson, omsorgschef för särskilt boende i Växjö kommun.

Utredningen av händelserna har också hittat brister i dokumentationen både när det kommer till genomförandeplaner, bemötandeplaner och social dokumentation. Dokumentationen används inte som ett arbetsredskap där medarbetare kan läsa på om status och händelser inför dagens arbetspass utan informationsöverföringen om omsorgstagarna är muntlig, vilket gör att medarbetare jobbar på olika sätt.

Utredarna bedömer att händelserna tillsammans med den bristande dokumentationen är så pass allvarliga att det ska räknas som ett allvarligt missförhållande som därmed anmäls till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

- Det är inte acceptabelt att både omsorgstagare och medarbetare har behandlats på det här viset, men tack vare att de här händelserna blev rapporterade och utredda har vi omgående börjat arbeta med att komma till rätta med de brister utredningen pekar på, säger Annelie Kjellström.

Nu genomförs åtgärder

Utredarna har föreslagit sju åtgärder som genomförs omedelbart på det aktuella särskilda boendet:

  • Ta fram uppdaterade genomförandeplaner till samtliga omsorgstagare på det särskilda boendet
  • Ta fram bemötandeplaner för de omsorgstagare som är i behov av det.
  • Informera vikarier om rutiner för att ta del av social dokumentation.
  • Planera en jämn fördelning av arbetsuppgifter mellan samtliga medarbetare.
  • Säkerställa att medarbetare med delegering kan ge läkemedel på ett korrekt sätt.
  • Gå igenom Växjö kommuns värdegrund och grunderna för diskriminering med alla medarbetare.
  • Säkerställa att alla medarbetare kan rutinerna för att besvara och hantera larm.

Samtliga åtgärder är tidsatta och kommer att följas upp under hösten. Alla som varit berörda och inblandade i händelserna har fått information.

Kontaktuppgifter till Annelie Kjellström

Kontaktuppgifter till Mathilda Eriksson

Senast uppdaterad: 16 september 2024