Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Övergivna cyklar plockas bort

Cyklar som stått parkerade på samma ställe i mer än tre veckor kommer med start den 22 oktober att transporteras bort och lämnas till polisens cykelförråd. Det rör cyklar som parkerats vid Växjö stationsområde, i delar av Växjö centrum och Teleborgs centrum.

Den 30 september påbörjade Växjö kommun en cykelokontroll, där lappar sattes upp i berörda områden och på alla cyklar som stod parkerade där vid den tidpunkten. De cyklar som stått orörda sedan dess (i mer än tre veckor) kommer från och med tisdag 22 oktober att transporteras bort och lämnas till polisens cykelförråd. Cyklar som är trasiga kommer att ges bort direkt till kommunen eller staten.

Kontrollen av parkerade cyklar gör det enklare att sköta renhållningen i området. Det blir också fler lediga cykelparkeringar till de cyklister som behöver parkering.

Letar du efter din cykel?

Polisens cykelförråd på Krukmakargatan 1 tar hand om övergivna cyklar och letar efter ägaren i tre månader. Kontakta polisen för mer information om hur du gör en anmälan. Polisens cykelförråd kan nås på telefon 010-5622106.

Om du gör en anmälan är det lättare för polisen att hitta dig som ägare när cykeln lämnas in till polisen. Uppge ramnummer och andra viktiga kännetecken.

Om du inte anmält till polisen att din cykel saknas eller inte hämtar ut din cykel inom tre månader ges cykeln till Polismyndigheten.

Cykelparkeringskontrollen är ett samarbete mellan Växjö kommun och Polismyndigheten. Kontrollen sker enligt Lag om flyttning av fordon i vissa fall (SF 1982:129, § 6) och förordning SFS 1982:198.

Senast uppdaterad: 18 oktober 2019