Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Max 3 timmars parkering införs vid Stortorget och Teatertorget

Med anledning av att handeln i centrum drabbats hårt till följd av spridningen av coronaviruset beslutade Växjö kommun att införa avgiftsfri parkering under 3 månader. Då syftet med de avgiftsfria parkeringarna inte har nåtts införs nu tidsreglering max 3 timmar på parkeringarna vid Stortorget och Teatertorget i Växjö centrum.

- Genom att tidsreglera de centrumnära parkeringarna hoppas vi nu att de som har ett ärende på stan kan hitta en parkeringsplats och kunna uträtta sina ärenden utan att behöva köra runt och leta efter parkeringsplats och på så sätt gynna centrumhandeln, säger Sofia Stynsberg (M) tekniska nämndens ordförande.

Tre månaders avgiftsfri parkering i zon 1 och 2 i centrala Växjö infördes den 19 mars som en av flera åtgärder för att underlätta för företagare i centrum. Men åtgärden som skulle ha gynnat centrumhandeln har istället inneburit trängsel och felparkerade bilar.

- Parkeringssituationen vid Stortorget har inte fungerat bra. Vi kommer nu att måla linjerna och sätta upp betongsuggor och provisoriska skyltar som visar hur man ska parkera, säger Magnus Nykvist, trafikingenjör på tekniska förvaltningen.

För att ytterligare underlätta för centrumhandeln och göra en anpassning till butikernas minskade öppettider, beslutas även om att tidsbegränsat förlänga varuleveranstiderna på gågatorna i Växjö centrum fram till klockan 13.00.

Besluten gäller från och med idag, 1 april 2020.

Senast uppdaterad: 1 april 2020