Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Klart: de är nominerade till årets Träbyggnadspris

För tredje året i rad delar Växjö kommun ut ett Träbyggnadspris för att belöna och uppmuntra till träbyggnation och samtidigt sprida kunskap om att bygga i trä.

De nominerade till årets Träbyggnadspris är:

  • Tetraedern: en installation i trä vid nordöstra sidan av sjön Trummen. En mötesplats såväl som en satsning på konst, natur, träning och friluftsliv
  • Hus Charlie: en mötesplats på Videum Science Park med reception och en sitt-trappa (så kallad pitch-scen).
  • Vallvikens förskola: en förskola för 80 barn som blev inflyttningsklar sommaren 2019. Byggd i trä enligt certifieringen miljöbyggnad nivå silver.

- I år har vi i juryn valt att nominera tre aktörer som bidrar till en modern trästad inom byggnation. Det är glädjande att vi med träbyggnadspriset har möjlighet att lyfta så många fina projekt i kommunen och får möjlighet att lyfta blicken för att se hur stort fokus det faktiskt finns på träbyggnation i kommunen, säger Catharina Winberg (M), ordförande i Växjö Kommunföretag (VKAB).

Om träbyggnadspriset

Priset ska gå till en eller flera aktörer inom akademi, näringsliv eller offentlig sektor och ska avse en särskilt god prestation inom byggnation, ingenjörskonst, teknisk innovation eller närliggande insatser med fokus på träbyggandet och god arkitektur.

De nominerade är utsedda av en jury som består av representanter från kommunen, näringslivet och Linnéuniversitetet. Vinnaren av Träbyggnadspriset 2020 kommer att presenteras den 29 oktober – samma kväll som Byggnadspriset delas ut.

Mer information om priset och motiveringarna.

Senast uppdaterad: 8 mars 2022