Nomineringarna till byggnadspriset 2020 klara

Sedan 1990 har byggnadsnämnden varje år delat ut ett byggnadspris till en byggherre för ett projekt med god arkitektur och anpassning till platsen. Nu är det klart att tre olika byggnader är nominerade till byggnadspriset 2020.

De nominerade till årets byggnadspris är:

  • Torparängens förskola – en förskola byggd av GBJ Bygg i massivträ på Torparängen, Teleborg. Arkitekt är Sandell & Sandberg arkitekter. The Pure Circle och PoE Fastigheter är byggherre.
  • Torparängen radhus – Fagnes radhus på Teleborg byggda helt i trä av Blekinge ROT. Arkitekt är Okidoki arkitekter.
  • Transformatorstation Vattentorget – Växjö Energis om- och nybyggnation av ställverket vid Växjösjön som byggs i specialplåt och tegel av PEAB. Arkitekt är Arkitektbolaget.

- I år känns det helt rätt att lyfta arkitektur och gestaltad livsmiljö med mindre projekt som känns omsorgsfulla. Juryn har därför valt att nominera tre projekt i liten skala men nog så viktiga, som alla visar på omtanke om detaljerna, vilja att skapa god arkitektur och hänsyn till platsen. Vi vill med byggnadspriset även lyfta vikten av samarbetet mellan byggherre, arkitekt och byggare, säger Henrik Wibroe, stadsarkitekt.

De nominerade presenterades för byggnadsnämnden vid deras sammanträde idag. Vinnaren kommer att utses den 29 oktober. Då delas även priset ut till vinnaren av årets träbyggnadspris.

Se motiveringarna och bilder på www.vaxjo.se/byggnadspriset Länk till annan webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 september 2020