Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

De får årets Byggnadspris och Träbyggnadspris

​Nu är det klart vilka som får årets byggnadspris och träbyggnadspris. Årets byggnadspris går till Transformatorstationen Vattentorget och Vallvikens förskola tar hem årets träbyggnadspris.

Vid byggnadsnämndens sammanträde i eftermiddag fattades beslut om vem som vinner årets byggnadspris:

- Vi hade tre bra förslag i år där Transformatorstationen är en värdig vinnare. Transformatorstationen har ett centralt läge som många ser när de rör sig runt sjön. Det är därför viktigt att den med sin gestaltning smälter in i omgivningen, vilket vi anser att den gör på ett fint sätt, säger Rickard Karlsson (L), byggnadsnämndens ordförande.

Motiveringen för Transformatorstationen Vattentorget, vinnare av byggnadspriset

En byggnad med hård teknisk funktion placerad i det i nutida Växjös mest använda offentliga rum Vattentorget. Placerad och utförd med karaktär, hänsyn, samhörighet och en estetisk nerv. Gedigna hållbara material, sten och stål, med hög kvalitet väl anpassade i färgskala till sin omgivning. Fasaderna utgör väggar i det offentliga rummet. Väl detaljerade väggar som möblerar det offentliga rummet och ger människan plats. En plats för sol, värme, in och utsikt.

Byggherre: Växjö Energi
Byggentreprenör: PEAB
Arkitekt: Arkitektbolaget

Årets träbyggnadspris gick till Vallvikens förskola

- På Vallvikens förskola är trä totalt dominerande - alltifrån stommen och exteriören till interiören. Det skapar en fin och genuin mix. Tack vare träet känns Vallvikens förskola hälsosam och harmonisk. Att bygga en förskola för framtiden på detta sätt gör dem väl värda detta pris, säger Catharina Winberg (M), ordförande i Växjö Kommunföretag VKAB.

Motiveringen för Vallvikens förskola, vinnare av träbyggnadspriset:

Vallvikens förskola en mötesplats för våra allra yngsta med goda förutsättningar för harmoni, trivsamhet och lugn där trä genomsyrar byggnaden och därmed blir väldigt påtaglig för barnen. Trä präglar verksamheten, avdelningarna som fått namn efter träd; Kastanjen, Linden, Boken, Lönnen och Eken har alla fått vackra synliga innerväggar med KL-trästomme, trappor och inredningar i trä, stora fönster med fint ljusinsläpp, konst som integrerar naturen i huset och utsikt mot den fantastiska bevarade naturen i trädgården med anslutande ”trollskog”. Arkitekturen och den väl avvägda uppdelade och förskjutna volymen smälter väl in i den fina kultur- och naturmiljön.

Byggherre: Vöfab
Arkitekt: LBE Arkitekter
Byggentreprenör: Blekinge Rot

Vinnarna är kontaktade – ingen fysisk prisutdelning

Vinnarna är kontaktade och kommer snart att tilldelas sina priser. Med anledning av den ökade smittspridningen har Växjö kommun valt att ställa in prisutdelningen som skulle ägt rum ikväll och därmed även den planerade livesändningen.

Övriga nominerade till byggnadspriset var förskolan på Torparängen och radhusen på Torparängen. Till träbyggnadspriset var Hus Charlie och Tetraedern nominerade.

Senast uppdaterad: 7 mars 2022