Cykla säkert i vinter

Med plogade och sandade cykelbanor, samt rätt utrustning går det utmärkt att cykla även vintertid. Men risken att skadas ökar betydligt vid mörker och halt väglag.

Här följer några tips på vad du som vintercyklist bör tänka på:

Serva cykeln och byt till dubbdäck/vinterdäck

Använd dubbdäck eller däck med bra mönsterdjup, i synnerhet på framhjulet då det gör stor skillnad på väggreppet och minskar risken för framhjulssladd. Kontrollera även så att din cykel är i bra skick. Rengör och smörj cykeln, samt kolla så att bromsklossarna inte är nedslitna.

Se till så att du syns och använd hjälm

Belysning och reflexer är extra viktiga under den mörka årstiden. Använd belysning med fast vitt eller gult ljust fram och rätt ljus bak, och använd reflexer mellan ekrarna. Och med en reflexväst på kroppen och hjälm på huvudet har du ett extra bra skydd.

Välj väg och anpassa cyklingen efter den

Anpassa farten efter väglaget eller led cykeln på sträckor där väglaget är extra oberäkneligt. Välj om möjligt i första hand de skyltade cykelstråken som är prioriterade i vinterväghållningen.

Växjö kommuns cykelkarta.

Vi sopsaltar populära cykelsträckor i Växjö stad. Sopsaltning håller cykelvägarna så gott som rena från snö och is.

Hur fungerar sopsaltning och vilka sträckor sopsaltas.

Hjälp oss hjälpa dig och andra cyklister

Om du ser problem med framkomligheten, till exempel snövallar mitt över en cykelbana eller liknande, hör av dig till kommunens kontaktcenter på telefonnummer 0470-410 00 eller gör en felanmälan via kommunens webblats.

Växjö blir en bättre cykelstad om vi hjälps åt.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 december 2020