Ny skola och förskola i Bäckaslöv: externa aktörer bjuds in

Bäckaslöv är en ny stadsdel i Växjö som kommer att ha över 1 000 bostäder, kontor och servicelokaler. Den 1 februari planerar kommunstyrelsen att ta beslut om att bjuda in externa aktörer att tävla om möjligheten att bygga och driva Bäckaslövs nya grundskola och förskola.

- Bäckaslöv är ett unikt område i Växjö som ska sträva efter att vara klimatneutral. Här kommer det att finnas närhet till service, företag, vackra naturmiljöer och mycket annat inom gång- och cykelavstånd. Nu påbörjar vi även projektet att få in aktörer som kan driva och utveckla en ny grundskola och förskola i området för att få till helheten. I Växjö välkomnar vi såväl kommunala som fristående skolor och förskolor och ser på så vis till att öka valfrihet, utbud, kvalitet och mångfalden i Växjö, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Efter beslut i kommunstyrelsen den 1 februari kan en markanvisningstävling starta under februari. Planen är att kunna ha en aktör klar i november 2022. Sedan har aktören 12 månader på sig att utveckla sitt projekt och teckna hyresavtal med en utbildningsaktör för att driva den nya grundskolan och förskolan.

Den nya grundskolan planeras vara klar 2026 och ha plats för 500 barn. Skolan kan planeras som tvåparallellig för åldrarna 6–16 år samt en förskola för 150 barn.

Om markanvisningstävling

En markanvisning är en överenskommelse mellan kommunen och en byggherre som ger byggherren rätt att under en begränsad tid och på vissa villkor ensam förhandla med kommunen om att köpa ett markområde som kommunen äger för att sedan bygga på området.

Om Bäckaslöv

Bäckaslöv i Växjö är ett av Växjö kommuns stadsutvecklingsprojekt. Bäckaslöv ska ha ett rikt utbud av service, företagssamarbeten och närhet till vackra naturmiljöer. Bäckaslöv ska erbjuda företag en unik plats för möten, samarbeten och utveckling

Just nu pågår byggnation av den sista delen av nya Bäckaslövsesplanaden. Under 2022 startar även en markanvisningstävling för byggnation av bostäder inom området. Parallellt pågår arbete med Crossways Växjö Länk till annan webbplats. som är att koncept som drivs av Skanska i samarbete med Södra och Combitech som arbetar för att skapa ett hållbart och smart område genom bland annat en ny mötesplats, samarbeten och klimatneutrala lösningar.

Senast uppdaterad: 7 februari 2022